Sajtóközlemények

Rozsdaövezeti besorolást kapott a Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztésünk

2024.05.08.

Több millió forint megtakarítást is jelenthet a vevőknek a rozsdaövezeti helyszíneken történő lakásvásárlás.

Rozsdaövezeti besorolást kapott a nagysikerű Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztésünk, így a magánszemélyek számára lehetőség nyílik a projektek lakásainak vásárlása esetén az 5%-os áfavisszatérítés érvényesítésére. A rozsdaövezeti helyszín választása már a kisebb lakások esetében is több millió forintos előnyt jelenthet a vevőknek, amit az Eltinga kutatóközponttal való közös kutatásunk is alátámasztott.

A megfelelő helyszín kiválasztásával a potenciális lakásvásárlók jelentős előnyökre tehetnek szert, hiszen a rozsdaövezeti akcióterületek esetén lehetőség nyílik az áfavisszatérítés érvényesítésére, vagyis a lakás mindössze a nettó árába kerül. Budapest jelentős rozsdaövezeti fejlesztési potenciállal rendelkezik, többek között a XIII. kerület iránt érdeklődők akár több millió forintot is spórolhatnak a lakásvásárlásuk során.

Szintén ebben a kerületben indítottuk el 2018-ban a Kassák Projektet, a Váci úttól csupán egy utcányi távolságra, az Apály utca, Angyalföldi út, Klapka utca és a projekt névadója, a Kassák Lajos utca által határolt tömbön. Az összesen 740 lakásos lakófejlesztés harmadik, egyben befejező üteme a Kassák Terrace, melyben a 246 újépítésű, magas energetikai besorolású lakás várhatóan 2025 első felében már költözhetővé válik. További meghatározó, XIII. kerületi fejlesztésünk a közel 900 lakásos, Ferdinánd negyedben található Park West lakópark-beruházás, amelynek harmadik üteme, a Park West 3 építési munkálatai 2022 szeptemberében kezdődtek meg. Az értékesítés mindkét projekt esetében folyamatosan zajlik.

„Lakóprojektjeinknél elsődleges szempont, hogy olyan ingatlanokat hozzunk létre vevőink számára, melyek minden igényt kielégítenek. A Kassák Terrace és a Park West 3 lakófejlesztések ráadásul nem csak a kiváló elhelyezkedésükkel, környezettudatos megoldásaikkal és magas színvonalú szolgáltatásaikkal előnyös választások a potenciális vevőknek, ugyanis a projektek rozsdaövezetté nyilvánításának köszönhetően lehetőség nyílik az áfavisszatérés érvényesítésére, ami ügyfeleink számára akár több millió forintos árelőnyt is jelenthet.” – emelte ki Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

Jelentős kedvezményt jelent a rozsdaövezeti besorolás

Az Eltinga-val való közös elemzésünk alapján a rozsdaövezeti helyszín választása kisebb lakások esetén is több millió forintos előnyt jelenthet: budapesti piaci átlagos fajlagos árakkal számolva egy 30 négyzetméteres lakásnál 2 millió forintot, 40 négyzetméteresnél 2,8 millió forintot, 50 négyzetméteresnél pedig akár 3,5 millió forintot is vissza lehet igényelni. A nagyobb lakásoknál pedig még jelentősebbek lehetnek a visszatérítési támogatás összegek: ugyanazt a számítást követve 80 négyzetméteres otthonnál 5,5 millió forintot, 100 négyzetméteresnél pedig 6,9 millió forintot is megtakaríthatnak a vásárlók.

1.ábra. A visszaigényelhető áfa összege (visszatérítési támogatás) különböző lakásterületek esetén a jelenlegi átlagos fajlagos árak mellett (Forrás: LIVING számítás)

A rozsdaterületeken való lakásvásárlás ezáltal jelentős árkedvezményt jelenthet más lakóprojektekhez képest, továbbá igénybevétele is egyszerű. Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása szerint ugyanis az új lakásokat terhelő 5 százalékos áfa összegével azonos mértékű visszatérítési támogatást a rozsdaövezeti akcióterületeken megépült, többlakásos épületben található otthont vásárlók a Magyar Államkincstáron keresztül igényelhetik.

A teljes elemzés ide kattintva érhető el.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0