Sajtóközlemények

Így spórolhat jelentős összegeket újépítésű lakása vételárán

2023.07.24.

Milliók múlhatnak a fizetési konstrukciók tudatos kiválasztásán

Akár több millió forint értékben is befolyásolhatja a lakásvásárlások végső költségét, hogy milyen fizetési konstrukcióban történik az ingatlanok vételárának kiegyenlítése. Annak érdekében, hogy a potenciális lakásvásárlók figyelmét felhívja a kérdésre, és segítse őket a megalapozott döntések meghozatalában, a WING lakófejlesztésekre specializálódott ernyőmárkája, a LIVING, valamint az ELTINGA kutatóközpont közös tanulmányt készített, bemutatva az eltérő fizetési ütemezések előnyeit és hátrányait.

A LIVING, valamint az ELTINGA kutatóközpont közös kutatásának célja az edukáció volt: tájékoztatni az újépítésű lakásvásárlás iránt érdeklődőket a fennálló lehetőségeikről, azaz arról, hogy milyen feltételekkel köthetik le leendő ingatlanjaikat.

Az eltérő fizetési konstrukciók fennállása már egy évek óta létező jelenségnek mondható, jellemző, hogy más és más fizetési konstrukciókat kínáltak a lakásfejlesztők az új lakások megvételekor. A nagyobb beruházók esetében az előszerződés megkötésekor a lakás vételárának 10-20 százalékát elegendő volt kifizetni, a fennmaradó összeget pedig a lakás elkészültekor kellett kiegyenlíteni. A kisebb fejlesztőknél eltérő módszer volt a jellemző: sok esetben fordult elő a szakaszos fizetési rendszer a lakás készültségének bizonyos szintjeihez kötődően. Az elmúlt néhány hónapban ugyanakkor jelentős változás volt megfigyelhető a fizetési ütemezéseket illetően, melynek eredményeképp egyre nagyobb arányú befizetésekre lehet szükség már az előszerződés megkötésekor is.

Az elemzésből kiderült, hogy a lakásvásárlás iránt érdeklődők jellemzően a vételárra fókuszáltak a különböző beruházások árazásának összehasonlítása érdekében, jelen helyzetben azonban a vásárlást megelőzően az eltérő fizetési konstrukciókat érdemes mérlegelni. Az az összeg ugyanis, ami az előszerződés megkötésekor kifizetésre kerül a beruházónak, már neki hoz hasznot és nem a vásárlónak. Ezzel szemben a vételár azon része, ami még nem került kifizetésre a vállalkozónak, a következő 1-2 évben a mostani különösen magas kamatkörnyezetben nagy hozamot termelhet a vásárló számára.

„A LIVING-nél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan tájékoztassuk a lakásvásárlás iránt érdeklődőket a számukra elérhető fizetési konstrukciókról. Természetesen figyelembe vesszük és követjük az általános piaci helyzetet, így fontosnak tartjuk, hogy az ajánlatadás során kollégáink is az érdeklődők rendelkezésére álljanak és tájékoztassák őket lehetőségeikről. Továbbá ebből a célból jött létre az ELTINGA kutatóközponttal együttműködve a közös elemzésünk is: a tanulmány a vevők szemszögére helyezi a hangsúlyt, felhívja a figyelmet az eltérő fizetési ütemezések előnyeire és hátrányaira” – mondta Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A LIVING és az ELTINGA kutatása felhívja az érdeklődők figyelmét arra a közgazdaságtani alaptételre, hogy nem elhanyagolható tényező, mikor kerül kifizetésre egy adott összeg, most, vagy egy, illetve két év múlva. Valójában csak az azonos időpontra szóló pénzösszegek összehasonlíthatóak, ezért érdemes meghatározni, hogy a különböző vételár konstrukciók esetén a lakásért kifizetett összegek a mai értéken mennyit érnek.

A LIVING 13. kerületi, még idén átadásra kerülő Park West 2 projektjének lakásai egyedülálló, 10-90%-os fizetési ütemezéssel köthetők le. Minden további LIVING lakófejlesztés esetében kedvező, 20-80%-os fizetési ütemezés érhető el a vásárlók számára.

Elemzés letöltése

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza