Magazin

Zöldülj a LIVING-gel! Az otthoni növénykert nem álom többé!

2020.06.26

A LIVING csapatnak kezdettől szívügye volt, hogy a magas minőségen túl olyan pluszt nyújthassunk jövendőbeli lakóinknak, amely által bárki otthon érezheti magát gondosan megtervezett lakásainkban. A mindennapi életet megkönnyítő smarthome szolgáltatások mellett az olyan innovatív közösségi terek, mint a közösségi nappali és könyvtár, business corner vagy a közösségi fészer hivatottak megteremteni a LIVING életérzést.

Azonban itt nem állunk meg! Kis csapatunk elkötelezett híve a kreatív otthoni megoldásoknak, amelyekkel még több izgalmat és egyéniséget csempészhetünk a mindennapokba. A nyár beköszöntével minden szem a gyönyörű zöldségektől és gyümölcsöktől roskadozó standokra szegeződik, azonban a friss termés már régóta nem a nagy gazdaságok és kertészetek privilégiuma. Cikkünkben bemutatjuk hogyan lehet akár 40 négyzetméteren is csodás banánfánk vagy hozhat zamatos termést paradicsompalántánk az ablakban.

Éljenek a friss zöldségek!

A finom hazai paradicsomnak nincs párja, azonban gondoljunk bele milyen lehet beleharapni a saját magunk által termesztett zamatos zöldségbe…mennyei és termesztése sokkal egyszerűbb, mint sokan gondolják. Elég, ha néhány alapszabályt betartunk és máris az asztalunkon lehet a friss termés. Érdemes palántát vásárolni magvetés helyett mivel így sok fölösleges huzavonától megkíméljük magunkat. A növény várható magasságától függően 60 és 30 cm közötti mélységű cserepek közül érdemes válogatni. A paradicsom palánta meghálálja a rendszeres locsolást és a legalább kétheti trágyázást, azonban fontos ügyelnünk rá, hogy öntözés közben leveleit ne érje víz, valamint, hogy a hónaljhatásoktól heti rendszerességgel szabadítsuk meg a növényt. Ugye, hogy nem is bonyolult?

A paprika szerelmeseinek sem késő még belefogni a termesztésbe, hiszen ez a több színben pompázó zöldség májustól egészen augusztusig szüretelhető. Vásárláskor érdemes az eladó tanácsát kérni a szükséges cserép méretét illetően, hogy növényünk megfelelőképpen fejlődhessen otthonunk egyik szélvédett, de napos sarkában. Ha pedig gondoskodunk a rendszeres öntözésről és a tápoldatozásról, akkor hamarosan élvezhetjük is munkánk gyümölcsét.

A fűszernövények nem csupán a főzés elengedhetetlen kellékei, de esztétikai értékük sem utolsó. Egy szép, burjánzó fűszereskert ugyanúgy lehet lakásunk dísze, mint egy muskátli vagy kaktusz és az illatról sem szabad elfelejtkezni, amely révén konyhánk vagy nappalink egzotikus oázissá alakulhat. A fűszernövények nagy része alkalmas a benti termesztésre, azonban, ha biztosra mennénk érdemes az alábbiak közül válogatni: menta, oregánó, rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű és petrezselyem. A növények vagy palánták megvásárlása után pedig már csak néhány apróságra kell odafigyelnünk ahhoz, hogy fűszereink sokáig kitartsanak. Keressük meg a lakás legnaposabb pontját, hogy a növények legalább 6 órán át élvezhessék a napsugarakat. Figyeljünk rá, hogy mindig nedves legyen a talaj, de kerüljük a túlöntözést, amit a növény leveleinek sárgulása jelez. Emellett érdemes időről visszavágni és szükség esetén átültetni egy nagyobb cserépbe.

Áfonya, eper és barack a lakásban? Bizony, jól olvastad!

Aki még idén áfonyára vágyik nem késő, hiszen a kék áfonya júniustól egészen augusztus végéig hozza jellegzetes színű és alakú terméseit. Mindössze arra figyelj, hogy a csereped legalább 45 cm mély legyen és válassz tőzegalapú, savas talajt a zamatos áfonyaterméshez. Még könnyebb dolgod lesz, ha epret szeretnél a lakásba, ugyanis ez a gyümölcs kiválóan alkalmas a konténerben való termesztéshez. Válassz folyton termő fajtát, hogy évente kétszer is szüretelhess és biztosíts napi legalább 8 óra folyamatos napfényt, hogy igazán ízes, ropogós falatok kerülhessenek a salátába.

A barackról többnyire a nagy gazdaságok jutnak az ember eszébe, azonban kevesen tudják, hogy a kisebb, úgynevezett törpeméretű barackfákat otthonuk melegében is könnyedén gondozhatjuk. Mielőtt azonban utunk a közeli kertészetbe vezetne fontos hangsúlyozni, hogy ezeknek a fáknak a legkisebbike is eléri a másfél méteres magasságot, így először gondoskodjunk a megfelelő elhelyezésről, nehogy hazaérve érjen minket a meglepetés, hogy a kiszemelt fácska sajnos csak a nappali közepére férne el épp a TV előtt. Vásárlás előtt mindenképp kérjük az eladó segítségét a megfelelő gondozáshoz, hiszen ahány baracktípus, annyiféle módszer, azonban általánosan elmondható, hogy nyaranta akár minden másnap is szüksége lesz a növényednek öntözésre és legalább kéthetente trágyázásra ahhoz, hogy igazán finom terméseket hozzon.

Növénynevelés kevés fénnyel? Mutatjuk!

A zöldség és gyümölcstermesztés hiába lehet meglepően egyszerű, sajnos egy bizonyos napfénymennyiség elengedhetetlen, ha érett, zamatos termésre vágyunk. Sokunk lakása azonban sajnos nem biztosít napi 6-8 óra közvetlen napfényt, de nem szabad csüggedni: mutatunk néhány olyan strapabíró növényt, amely minimális odafigyeléssel egy árnyékos helyen is könnyen lakásunk dísze lehet, így nem kell lemondanunk a zöld otthonról és még barátaink elismerését is könnyen elnyerhetjük ezekkel a látványos zöldlevelűekkel.

Sárkányfa: ez a pálma hatású növény azonnal felhívja magára a figyelmet tetszetős, trópusi hangulatot idéző megjelenésével és mindemellett akár árnyékosabb, huzatosabb helyen is jól érzi magát. Igazi jackpot!

Kukoricalevél: ugyan a neve hallatán nem sokan kapják fel a fejüket, azonban ez a buja zöldlevelű bármely lakás éke lehet és bármelyik sötétebb sarkot feldobhatjuk ezzel a bozontos növénnyel. Legyen huzat vagy szárazság, a kukoricalevélen nehéz kifogni.

Rákvirág: ezt az Indonéz származású növényt ugyan óvni kell a hidegtől és a huzattól, azonban kevés közvetlen napfény mellett is gyönyörködhetünk dús, tarka leveleiben.

Anyósnyelv: nevével ellentétben az egyik leghálásabb szobanövény, amit választhatunk. Ez a dizájnos zöldlevelű bírja a tűző napfényt és az árnyékot is, így kezdő kertészeknek is ideális választás.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza