Magazin

Új év, új életmód – 5 tipp az egészségtudatos otthon kialakításához

2022.02.18.

December 31-én, éjfélkor rögtön a koccintás előtt vagy után megtesszük újévi fogadalmainkat. Ezek oroszlánrésze a tudatos, egészséges élet köré szerveződik, alapvetően azt fogadjuk meg, hogy többet teszünk saját testi és lelki egyensúlyunkért, jólétünkért. Az idei évből már eltelt két hónap, időszerű feltenni a kérdést: hogy állunk a magunknak (és magunkért) tett ígéretekkel, mennyire tartottuk be őket? Egy biztos: az életmódváltás soha nem egyszerű, könnyen lehet, hogy elbukunk az úton. De mindig van lehetőség segíteni magunknak, például azzal, hogy olyan otthont alakítunk ki, ami szinte kínálja magát a tudatos életre. Íme öt tipp ehhez, fogadjuk meg őket az egész évben!

Levegő

Lehet, hogy sokaknak ez magától értetődő, de mindenképpen ezzel a témával kell kezdeni az egészséges otthon megteremtését. Szellőztessünk minél többször, minél hosszabb ideig. Még télen is, ha kint nagyon hideg van. A vírusok, baktériumok miatt is fontos a friss levegő, de serkenti az agyat is, ha fáradtak vagyunk, már önmagában egy gyors szellőztetés jótékony hatással lesz ránk. Emellett sokat tehetünk a lakás levegőjének tisztántartásáért erre alkalmas növényekkel is. A zöldike, az aloe, a szobai futóka és az anyósnyelv is tökéletes választás, ráadásul mind könnyen kezelhető, kevés fényigényű növények, így akár sötétebb sarkokba is elhelyezhetők. A hideg időben azonban vigyázzunk rájuk, nehogy a szellőztetés megártson nekik.

Fény

A természetes fény a legjobb az egészségünk szempontjából. Ha például otthonról dolgozunk, mindenképpen az ablak közelébe helyezzük el az íróasztalunkat, de ügyeljünk arra, hogy a fény ne szemből érjen minket. A napfény nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünk szempontjából is fontos. Sötétedés utáni olvasáshoz, munkához vagy otthoni tevékenységünkhöz azonban mindenképpen szükségünk van mesterséges megvilágításra is. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő fényviszonyokra, hiszen a lámpafény által adott elégtelen világítás megterheli a szemünket és a munkavégzésben is akadályoz. A fényforrás erősségének tudatos kiválasztása mellett azzal is segíthetünk, hogy pihentetjük a szemünket.

Ezt megtehetjük úgy, hogy napközben szünetet tartunk és becsukjuk pár percre, sötétedés után pedig pihenéshez, relaxációhoz lekapcsoljuk a villanyt, vagy gyertyát gyújtunk. Ha a megfelelő fényviszonyok mentális hatásáról van szó, nem lehet kihagyni a dánokat, akiket a legboldogabb nemzetként tartanak számon. Nos, ők a boldog, stresszmentes élet alapkövének tekintik a megfelelően elhelyezett, alacsony fényhőmérsékletű lámpákat és a gyertyafényt.

Ülés, alvás

Napunk egy jelentős részét alvással töltjük, így a megfelelő matrac kiválasztását nem lehet eléggé hangsúlyozni, akárcsak a megfelelő irodai szék kiválasztását sem, amennyiben otthonról dolgozunk. Talán a húszas éveink elején még nem érezzük ennek a súlyát, de később ez megbosszulhatja magát: a rossz testtartás vagy a nem megfelelő matrac a negyvenes éveinkben hátfájáshoz vezethet, nem beszélve a gerincsérv kialakulásának kockázatáról, amelyben sajnos a magyar lakosság nagy része érintett. A megfelelő ágymatrac és szék kiválasztásánál kérjük ki szakértő tanácsát, de ne dőljünk be a legdrágább ajánlatoknak. Sokszor egy egyszerű, félkemény matrac, illetve a sima, vízszintes felületű és egyenes derekú szék is elegendő. Higgyünk a testünknek!

Próbáljuk ki a terméket vásárlás előtt. Nyugodtan szánjunk rá hosszabb időt, akár menjünk vissza többször is az üzletbe. Amennyiben jónak találtuk a terméket, de a tényleges használat során mégis érzünk fájdalmat a hátunkban, derekunkban, úgy a legkisebb tünet esetén is cseréljük le őket. Érdemes olyan céget választanunk, aki lehetőséget biztosít erre.

Meditációs sarok

Az elmúlt években a jóga, a meditáció és a relaxáció valóságos divattá fejlődött. Ne gondoljuk azonban, hogy ez csak egy felkapott hóbort, amely mögött nincs mélyebb tartalom. Ma már pszichológusok is használják a különböző meditációs és relaxációs technikákat, de az orvosok is felismerték ezen pihentető módszerek hatékonyságát. A stressz számos betegség igazolt kiváltója lehet, amelynek csökkentésében a meditációnak és relaxációnak nagyon fontos szerepe van. Alakítsunk ki egy harmonikus, csendes kis meditációs sarkot a lakásban. Tegyünk a földre egy kényelmes szőnyeget vagy matracot, esetleg párnákat. Egy kis asztalkára helyezzünk olyan tárgyakat, amelyek kellemes légkört teremtenek: illatgyertya, párologtató, füstölő, esetleg valamilyen növény.

Relaxációs technikákat könnyedén elsajátíthatunk akár könyvekből, akár az internetről. De az is elég lehet, ha naponta szánunk magunkra 15-20 percet, elvonulunk ide, lehunyjuk a szemünket és befelé figyelünk.

Zene

A zene valószínűleg egyidős az emberiség történetével. A régészeti kutatások során már 30 ezer évvel ezelőtti hangszereket is találtak, így kimondhatjuk, hogy a zene mindig is fontos szerepet játszott az életünkben. Ráadásul sok ősi kultúrában gyógyító szerepet is tulajdonítottak neki, elég csak a sámán hagyományra gondolnunk, ahol a dobot hívták segítségül. Ma már a pszichológusok körében is elismert, hogy a zene milyen jó hatással van a mentális egészségre. Túl azon, hogy megnyugtat, csökkenti a stresszt és jobb kedvre derít, a szervezetünkben lévő víz átveszi a zene rezgéseit, így a testünk gyakorlatilag egy hullámhosszra kerül a hangokkal. Azért azt ne felejtsük el, hogy a zene minősége befolyásoló tényező. Figyeljünk a testünkre és csak olyan zenét hallgassunk, ami jólesik.

Szerencsére a LIVING otthonok minden fenti kérdésben segítségünkre vannak. Legyen szó fényerőszabályozásról vagy zenehallgatásról, az okosrendszerek mindenben támogatják és megkönnyítik egy egészséges élettér kialakítását.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza