Magazin

Télen is virágzó, mutatós szobanövények – Tippek a LIVING csapatától a virágba borult szobákért

2021.02.02

A hideg, szürke napokat gyakran nehezen viseljük, ezért érdemes valami színnel és vidámsággal feldobni a környezetünket: a télen is virágzó szobanövények igazán örömteli látványt nyújthatnak a szobában. A téli időjárás nemcsak az ember hangulatában és szervezetében hoz változást, a növények igényei is átalakulnak, éppen ezért ebben az időszakban is kiemelt figyelmet kell fordítanunk gondozásukra, de megéri a fáradozás. A LIVING csapata összegyűjtötte, hogy milyen növényeket érdemes beszerezni és milyen ápolást igényelnek – lássuk őket!

Szobaciklámen

Vagy más néven Cyclamen Persicum, ezerféle színben kapható nővény, amely könnyen elhullajthatja szirmait, ezért ügyeljünk arra, hová tesszük. A közvetetten fényes, ám nem túl meleg helyeket szereti – radiátor közelébe tehát semmiképp ne tegyük. Fontos, hogy öntözni is csak alulról szabad, földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon a vízben!

Tömött korallvirág

Ez a színpompás növény kitűnően bírja a száraz levegőt, ezért remek választás lehet otthonunk számára. A Kalanchoe blossfeldianaként is ismert virág a közvetlen napfényt szereti, így nyugodtan tehetjük ablakpárkányba, mert a hűvös helyiséget kevésbé preferálja. Szerencsére az öntözése sem igényel különösebb bajlódást: csak akkor locsoljuk, ha már száraz a földje.

Cserepes jácint

A Hyacinthus, amely egy igen népszerű ajándékötlet is lehet, illatával igazi tavaszi hangulatot hozhat a lakásunkba. Bár nem tartozik a legtartósabb növények közé, apró praktikákkal azonban meghosszabbíthatjuk virágzását. Figyeljünk arra, hogy a fűtőtesttől minél távolabbi helyre tegyük, továbbá a meleg, a tűző nap, a huzat, és a helyváltoztatás sem tesz jót neki. Rendszeres öntözést igényel, földje mindig legyen kissé nyirkos. Ha elvirágzott, és az időjárás is lehetővé teszi, hagymáját elültethetjük a kertben – így következő tavasszal újra gyönyörködhetünk benne.

A három leggyakoribb hiba a téli ápolás során

A téli évszak sajnos a szobanövényeinket is próbára teszi, ezért a fokozott odafigyelés során néha többet árthatunk virágainak, mint gondolnánk.

A rövidebb és hidegebb nappalok miatt gyakorta hamarabb sötétítünk be a lakásban, ami a növényeink számára fényhiányt jelenthet. A legtöbb növény a lámpa fényét nem tudja azonosítani, így azzal biztosan nem pótolhatjuk a természetes fényt. Ezt elkerülendő, a legjobb megoldás, ha növényünket a déli fekvésű szobába helyezzük.

A fűtési szezon velejárója, hogy szárazabbá válik tőle a lakás levegője, ami megint csak kedvezőtlen a szobanövények számára. Ez ellen a legjobb védekezés a párásítás, amelynek egyik legegyszerűbb módja a radiátorra helyezett párologtató. Emellett pedig érdemes még hetente többször végig permetezni növényeink leveleit.

Vigyázzunk a szellőztetés során is, mert a növények könnyen huzatot kapnak és megfázhatnak. Az ideális 18-20 fokot kedvelő virágok a hirtelen hőmérsékletváltozást nem viselik el, így ügyeljünk rá, hogy a szellőztetés előtt vigyük védett helyre őket. Ha mégis huzatot kapnak, azt leveleik sárgulásával, elszáradásával jelzik.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza