Magazin

Smart home technológia a jövő lakásaiban: optimalizált energiafogyasztás

2020.07.20

A LIVING a magyar lakóingatlan piacon innovatív megoldásokat és magas minőségű lakásokat kínál. Lakóparkjaiban az országban elsőként kaptak helyet olyan közösségi szolgáltatások, mint a közösségi nappali, könyvtár vagy fészer, de akár említhetnénk az autómegosztó, a csomagpont vagy a takarítószolgálat által kínált megoldásokat. Nem véletlen tehát, hogy a LIVING lakásokban az alapfelszereltség részét képezi egy smart home csomag, amely igény szerint bármikor tovább bővíthető. A smart home szolgáltatások széles körének segítségével tetszőleges módon okosíthatjuk otthonainkat, amelyek ezáltal nem csupán a maximális kényelmet biztosítják számunkra, de használatuk révén jelentős energiamegtakarítás érhető el. Mindezt hogyan? Mutatjuk!

Akár 40-50 százalékos energia megtakarítás az okos fűtésrendszer segítségével

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a nem optimalizált fűtési rendszereknek köszönhetően mennyi pénzt dobunk ki ablakon. Első látásra talán nem is tűnik olyan nagy költségnek, azonban a rosszul beállított fűtés, a nem megfelelően átgondolt szellőztetés is nagyban hozzájárulhat havi kiadásaink növekedéséhez. A megfelelő szigetelést biztosító nyílászárók alkalmazásán túl érdemes górcső alá venni jelenlegi rendszerünket, szokásainkat ahhoz, hogy észrevegyük hol is folyhat el látatlanul pénz a háztartásból.

A jól kialakított zónaszabályozás az első lépés egy valódi okosotthon kialakításához. A zónaszabályozás lényege, hogy minden helyiség saját időprogrammal rendelkezik, tehát a rendszer nem egyszerre és nem szükségszerűen azonos hőfokra fűti fel az egyes helyiségeket, hiszen miért is legyen 30 fok a folyosón vagy az előszobában, amikor ezeket csupán átjáróként használjuk? Emellett ez az okos megoldás azt is biztosítja, hogy a lakás egyes részei a napirendünkhöz igazodva melegedjenek fel, vagy hűljenek le, tehát nem kell aggódni, hogy a fűtés egész nap bekapcsolva maradt, ha pedig mégis, úgy a telefonról vagy számítógépről kezelhető applikáció segítségével azonnal beállíthatjuk az ideális értéket vagy igény szerint akár programot is válthatunk. A család bármely tagja hozzáférhet az alkalmazáshoz, így váratlan helyzet esetén bárki felülírhatja az aktuális beállításokat. Gyermekünk hamarabb végez a foci edzéssel vagy a nagymama átjönne délután? Semmi gond, hiszen a felhasználóbarát kezelőfelület segítségével bárki számára gyerekjáték elsajátítani a rendszer használatát.

Rendkívül hasznos funkció továbbá az ablaknyitás érzékelő, amely szellőztetéskor azonnal leállítja a fűtést, hogy ezzel is segítsen energiát megtakarítani. Az ablak bezárása után pedig nincs is további teendőnk, hiszen a rendszer érzékeli és automatikusan újraindítja a korábban beállított fűtési programot.

A ritkán használt helyiségek esetében, ahol nem határozható meg pontos időprogram, akár jelenlétérzékeléssel is összeköthető a fűtés, ilyenkor az alap beállított értéket automatikusan elkezdi emelni a rendszer, ha jelenlétet érzékel és azonnal leáll, ha nem érzékel az adott szobában tevékenységet.

Spórolni a világításon?

Az intelligens világításvezérlés által az okosotthonok újabb dimenziója nyílik meg előttünk. Itt nem csupán arról van szó, hogy távolról is lekapcsolhatjuk a lámpát, vagy lejjebb vehetjük a fényerőt, ha hangulatvilágításra vágynánk, ennél jóval több rejlik ebben a rendszerben. Mozgás, jelenlét vagy akár fényerő érzékelőkkel összekapcsolva, fényerő szabályozva, időzített kapcsolásokkal, csoportos kapcsolásokkal, jelenlét szimulációkkal, távozás gombbal kiegészülve akár távolról is elérhető, vezérelhető valódi intelligens világítást élvezhetünk otthonunkban.

A LED technológiára való áttérés önmagában is jelentős energiamegtakarítást eredményez, ezt még tovább lehet fokozni az intelligens vezérlés segítségével, amely a LED élettartamát is növeli. Miért is égne teljes fényerővel egy lámpa kora délután, ha ekkor még csak egy kis rásegítésre van szükség a természetes fény mellett? Ha éjszaka kimegyünk a hálószobából, miért égjen minden felkapcsolódott lámpa teljes fényerővel? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ az intelligens világításvezérlés, mellyel az energiamegtakarításon kívül mindennapjainkat is komfortossá varázsolhatjuk.

A legtöbb intelligens rendszer emellett lehetőséget biztosít az elfogyasztott energia mérésére és a világítási körönkénti lebontására is, így a rendszertől kapott diagrammok és grafikonok segítségével könnyen kielemezhetjük háztartásunk energiafogyasztását a költségek tovább optimalizálása érdekében.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza