Magazin

Ötletek gyerekszobához

2021.06.14.

A legkisebb családtagok rezidenciája mindig alapos fejtörést okoz a szülőknek. A gyerekek növekedésével együtt igényeik is változnak, így szobájuk folyamatos átalakítás alatt áll. Egy kisebb lakás vagy több gyermek egy szobában elhelyezése különösen megköveteli a szülők kreativitását és az alapos tervezést. A szobának a gyerekek ízlését kell tükröznie, de ügyelnünk kell olyan részletekre, mint a praktikum vagy a biztonság. A LIVING csapata összegyűjtötte a legjobb tippeket, hogy mire érdemes figyelni a legkisebbek birodalmának berendezésénél!

Változó korral változó igények

A gyerekek gyorsan nőnek és lépnek újabb és újabb életszakaszokba. Amennyiben nem szeretnénk folyton új berendezést vásárolni a gyerekszobába, érdemes a tervezésnél alaposan átgondolni, milyen darabok képesek hosszú évekig kiszolgálni gyerekeink változó igényeit. Már a legelején, a legkisebb családtag megérkezésénél választhatunk olyan bútorokat számára, amelyek végig kísérhetik az első éveiben. Praktikus megoldás, ha átépíthető vagy rögtön akár nagyobb gyermekek számára is használható darabok mellett döntünk. Például egy pelenkázó szekrény később átalakítható játékok vagy ruhák tárolására, egy tágasabb szekrény később is elegendő lehet a növekvő ruhaállományra vagy akár egy rácsos ágyból is varázsolhatunk könnyen egyszerű gyerekágyat. Az anyagoknál, mintáknál szintén törekedhetünk letisztult darabok vásárlására, így az újonnan vásárolt berendezési tárgyak később könnyen beilleszthetőek és a szoba stílusa gond nélkül átalakítható.

Kincsesládák a szobában

A gyerekszoba a játékok birodalma, éppen ezért könnyen eluralkodhat a káosz. A rengeteg játék, könyv, ruha és egyéb apróságok mind a földön vagy valamelyik bútordarabon végezhetik, amennyiben nem biztosítunk számukra elég tárolót a helyiségben. A szekrények, a polcok és a fiókok végeláthatatlan hada mellett egyéb ötletes megoldások segíthetnek elrejteni a gyerekek apró kincseit a szobában. Manapság rengeteg különböző színű, mintájú és alakú tároló közül választhatunk, így a praktikusság mellett a gyerekek is örömüket lelhetik ezekben a különleges darabokban. A szoba stílusához passzoló kosarakban vagy a gyerekeink kedvenc figuráit ábrázoló dobozokban könnyen elhelyezhetjük a nap végén a játékokat és az egyéb kiegészítőket. A gyerekszobában tárolóból sosem elég, így bátran keressünk nekik helyet a szoba bármely sarkában, a bútorokon vagy akár az ágy alatt.

A színek és a minták

A vidám színekben játszó és kedves mintákkal díszített falak egyaránt a szülők és a gyerekek kedvencei. A szoba színvilágát a gyerekek ízlése mellett érdemes azonban a korukhoz és az igényeikhez megfelelően kialakítani. A letisztult, kellemes színek mindig jó választásnak bizonyulnak, ugyanis remekül alakíthatóak, valamint a gyerekszoba élettel teli kiegészítői és a gyerekek játékai vidám hangulatot teremtenek melléjük. A harmonikus és kevésbé harsány színek a kisgyermekek esetében különösen fontos szerepet játszanak a nyugodt körülmények megteremtése érdekében. Iskoláskorú gyermekek esetében érdemes megfontolnunk élénkebb árnylatokat, ugyanis a színek bizonyítottan inspiráló és tanulást elősegítő hatással bírnak. A narancssárga és a sárga fokozza az agyi tevékenységet, a kék és a zöld megkönnyíti a relaxációt, ezzel hozzájárulva a gyerekek koncentrálásához és nyugalmához. Ha mégis szeretnénk feldobni a szobát különböző figurákkal vagy később a gyerekek hobbijához illeszkedő elemekkel, különböző festett mintákkal vagy falmatricákkal lehetőségünk van rá. Az egyszínűre festett fal könnyen igazi gyerekbirodalommá varázsolható ezekkel az ötletes kiegészítőkkel és idővel könnyen váltogathatjuk ezeket gyerekeink változó igényeinek megfelelően.

Biztonság

A nyugalom és a megfelelő hangulat mellett szülőként elsődleges szempont egy biztonságos gyerekszoba kialakítása. A gyerekek saját kis birodalmukban töltik a legtöbb időt egyedül, így lakásunk többi része mellett ebben a helyiségben különösen érdemes óvintézkedéseket tenni. Az alapvető gyerekbiztonsági intézkedések mellett a bútorok kiválasztására és elrendezésükre is érdemes időt szánnunk. A berendezési tárgyak elhelyezésénél fontos az elegendő szabad tér biztosítása, így a játék és a különböző tevékenységek zavartanul mehetnek végbe a gyerekszobában. A megfelelő minőségű ágy, íróasztal és szék a gyerekek fejlődéséhez és kényelméhez elsődleges. A bútorok alapos rögzítése és stabilitása szintén nélkülözhetetlen, a tárolók elérhető magasságba helyezésével együtt, ugyanis a kisgyerekek kreativitásuknak hála szeretik a legkülönbözőbb módon felfedezni a világot.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza