Magazin

Növények a balkonon

2021.08.25.

Minden nyáron aktuálissá válik a kérdés, hogy milyen fajta növényekkel lenne célszerű feldobni erkélyünket. Azonban a nyár végi és kora őszi hőség ideje alatt a színpompás balkon rendben tartása igazi kihívást jelenthet. Az erkély tulajdonosoknak okozhat némi bosszúságot tehát a kánikula elleni küzdelem, illetve a megfelelő vízutánpótlás biztosítása a melegebb napok során. Az alábbiakban ezért néhány példával szemléltetjük a legjobb szárazságtűrő növényeket, amelyek kevés odafigyelést igényelnek a forróság és a szeptemberi kora őszi meleg idején is.

Mire figyeljünk?

Az alapvető igények mellett, mint a napfény, tápanyag és víz, valamint a megfelelő minőségű föld és tárolóeszköz beszerzése is esszenciális kérdés. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a vásárlásba, mindenképp érdemes megkérdeznünk egy szakértőt, hogy biztosan az igényeknek és a környezetnek megfelelően válasszunk.

A rendszeres víz és tápanyag utánpótlás során fontos szem előtt tartani, hogy a locsolásra lehetőleg a kora reggeli órákban kerüljön sor, langyos, állott vízzel, ugyanis napközben a felmelegedett növénynek a túl hideg víz sokkot okozhat. Erre a célra tökéletes lehet akár az összegyűlt esővíz is. Mindemellett pedig szintén figyeljünk oda a pangó vízre, ugyanis a mértéktelen öntözés a balkonnövények esetében könnyen a gyökerek rothadásához vezethet.

Szárazságkedvelő növények

A szárazságtűrő növények közül jó választás lehet például a levendula, amely egy tipikusan mediterrán növény. Nem igényel sok locsolást és egy ládába ültetve gyönyörűen megnőhet. Az illata is magával ragadó, ráadásul igen sokféleképpen tudjuk hasznosítani a virágát.

Mellette a porcsinrózsa nem csak mutatós, de kevésbé igényes is. Ezt a virágot sziklakertbe is gyakran ültetik, de természetesen balkonunkat is színesebbé varázsolhatja, hiszen apró tölcsér alakú virágai a szivárvány ezer színében pompáznak.

A petúnia is egy nagyszerű választás, amelyből érdemes a futó fajtát választani, és kiültetni egy kaspóba. Jól tűri a szárazságot, felakasztva pedig fantasztikus látványt tud nyújtani, a rendszeres öntözésnek köszönhetően még szebben tud virágozni. Az erős szelet és az esőt azonban nem kedveli, ezért rosszabb idő közeledtével érdemes védett helyre tenni.

A balkonnövények között igazi klasszikusnak számít a muskátli, amely rendkívül jól alkalmazkodik az időjáráshoz és nem igényel túlzott gondozást sem. A napsütéses erkély kifogástalan hely lehet számára. Ez a növény tavasztól őszig virágzik, de teleltetéssel télen is megóvhatjuk a megfagyástól.

Az ősz közeledtével

A szeptemberi indián nyár még bőven tartogathat melegebb időjárást, ezért ilyenkor is fontos még a fokozott figyelem a növények gondozása során. A napok rövidülése ugyanakkor előbb-utóbb elhozza az őszi időt is, így a hidegebb időjárás megérkeztével a balkonnövényeinket is védeni kell környezetünk viszontagságaitól. Ennek közismert módja a teleltetés, amelynek célja, hogy megóvjuk a virágokat a kifagyástól. E módszer az egynyári növényekre alkalmazandó, ugyanis az évelő növények minden évben kihajtanak és túlélik a hideg, valamint a fagy viszontagságait. A teleltetés során azonban nem mindegy, hogy hogyan és milyen hőmérsékleten tároljuk őket. A legtöbb növénynek leginkább hűvösre és világosra van szüksége, ezért a túlfűtött szoba semmiképp nem tesz jót nekik. Ideális helyiség lehet egy több ablakos fűtetlen szoba, garázs, vagy akár a lépcsőház is. Néhány fajtát pedig vissza is kell metszeni, hogy szebben virágozzanak tavasztól.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza