Magazin

Legfontosabb a biztonság – tippek a LIVING csapatától a vírusmentes és biztonságos otthon megteremtéséhez!

2020.11.05.

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan tartsuk vírusmentesen otthonunkat, hiszen a járvány időszakában még a szokásosnál is fontosabbá vált személyes és otthoni higiéniánk. Sokan most döbbentünk csak rá, hogy milyen fontos a gyakori kézmosás, vagy éppen a ház körüli teendőink módosítása ahhoz, hogy higiénikus otthont biztosíthassunk családunk részére − ebben szeretne segíteni lakói számára a LIVING! Csupán napi néhány ráfordított perccel és pár egyszerű, új szabály beiktatásával könnyedén hozzájárulhatunk a vírus terjedésének megakadályozásához.

Mielőtt nekiesnénk a fertőtlenítésnek, összegyűjtöttünk pár tippet, amelyek segítenek otthonunk biztonságának megőrzésében:

 • Jó megoldás lehet, ha biztonságunk érdekében az erre kijelölt helyen (előszobában) válunk meg aktuális lábbelinktől és szintén ebben a helységben kap helyet kabátunk is.
 • Emellett pedig célszerű egy „váltóruha” beiktatása, amelyre érkezésnél egyből lecserélhetjük a kint hordott öltözetünket.
 • Fontos az azonnali, alapos kézmosás (bő, szappanos vízzel, nagyjából 30 mp-ig) és munkától, megelőző programtól függően zuhanyozás, hajmosás is javasolt.
 • A kulcs, pénztárca, táska maradjon az átöltözés helyén (lehetőleg ezeket is töröljük le), a fertőtlenítéséből ne maradjon ki a telefon sem, hiszen nagyon sok kórokozót hordozhat.
 • Gyakori és megfelelő szellőztetés: Nyissuk ki az ablakokat, ha tudunk, csináljunk huzatot, hogy a hideg időkben minél hamarabb kicserélődjön az elhasznált levegő a lakásban. Takarítás után fokozottan figyeljünk a megfelelő szellőztetésre, hogy a vegyszeres tisztítás során esetlegesen keletkező erős, irritáló hatású gázok mielőbb távozhassanak.
 • Habár a szappan és a víz nem pusztítja el az összes kórokozót, a szappanos vízzel történő tisztítás hatékony lehet a koronavírus és bizonyos baktériumok felületekről történő eltávolításában.
 • Ne keverjük össze a vegyszereket! Nem szükséges bevásárolnunk ipari kemikáliákat, elég az, ami otthonunkban eleve is megtalálható. A háztartási tisztítószerek összekeverése súlyos egészségügyi károkat is okozhat. Íme, néhány vegyszer, amelyeket határozottan tilos kombinálni:
  • Fehérítő és ecet: mérgező klórgázt eredményez;
  • Fehérítő és orvosi alkohol: hatására kloroform képződik;
  • Fehérítő és ammónia: klorogén (klóramin) gőz keletkezik;
  • Hidrogén-peroxid és ecet: külön-külön nem veszélyes a használatuk, de összeöntve veszélyes perecetsav képződik belőlük.
 • Jó, ha tudjuk, hogy a vírus „kedvence” a rozsdamentes acél és a műanyag, amelyeken akár három napot is kibír, míg egy egyszerű kartondobozon maximum egyet – fordítsunk hát nagyobb figyelmet a dolgozófelületek, pultok tisztítására.

Gyakran érintett felületek takarítása

A mindennapi rutincselekvések közepette sok millió újlenyomatot hagyunk magunk után, a megfázásos időszakban az apró tüsszentésekről nem is beszélve. Ezen felületek egy hétköznapi takarítás során sok esetben nem kapnak kellő figyelmet. Ilyenek például az ajtókilincsek, a villanykapcsolók, a hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő ajtaja, a fiókgombok, fogantyúk. Nagyon fontos az alapos tisztítás a pultok, asztallapok környékén is, ahol főzünk és étkezünk.

Felvetődik a kérdés, hogy mivel takarítsuk ezeket a felületeket. A konyhában inkább szivacsot és kefét használjunk rongy helyett, a vágódeszkát pedig használat után alaposan súroljuk át. A fürdőszobát és a mellékhelyiséget érdemes a szokásosnál alaposabban fertőtleníteni, és célszerű a takarítás során ezeket a felületeket utoljára hagyni.

A ruhát, ágyneműt, törölközőt mossuk minél magasabb hőfokon, mosószert vagy mosóport használva, a kéztörlőket pedig cseréljük olyan gyakran, ahogyan csak tudjuk. Ha sokan használjuk, akkor a legjobb, ha naponta. A mosható gyerekjátékokat is érdemes áttörölni, a plüss figurákat pedig mosógépben kimosni, hiszen gyermekeink egészségére is fenyegetőleg hat a járvány. Végezetül pedig az elektronikai eszközök fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza