Magazin

Így lehetünk környezettudatosabbak a mindennapokban

2021.11.30.

Nem kell kiköltözni a civilizációból, hogy az ember környezettudatosabban éljen. Mutatunk néhány egyszerű lépést, hogyan lehet elindulni ezen az úton.

A környezettudatosságot viszonylag egyszerű alaplépések összességeként is felfoghatjuk, a lényeg az, hogy kevesebbet pazaroljunk, minimalizáljuk a műanyagokat és próbáljunk alternatív közlekedési eszközöket is bevetni az utazásaink során. Nagyobb lépés, de ha éppen lakásvásárlás előtt állunk, akkor érdemes a közel nulla fogyasztású ingatlanok között nézelődni, mert ezzel hosszútávon is sokat tehetünk a környezetért.

TIPP: A LIVING minden folyamatban lévő fejlesztése energiatakarékos, innovatív és a kor igényeinek megfelelő, BB és AA+ energetikai besorolású.

Nem minden szemét, ami annak látszik

Manapság a szelektív szemétgyűjtés már nem kirívó, nem kell messzire hordani a műanyag, papír vagy fémhulladékot, hiszen sok lakóháznál találunk erre megoldást, a városokban legalábbis. Egyszerű trükk, hogy az ember beszerez egy alapvetően szelektív kettes vagy hármas tagolású beltéri szemetest. Pozitívuma még, hogy a segítségével a gyermekeinket játékosan is megtaníthatjuk ezek használatára, ami végül már természetessé is válik számukra.

A komposztálás az egyik fő pillére a környezettudatos mindennapoknak. Az a hulladék, amit a komposztba teszünk egyrészt nem fog energiát fogyasztani a szeméttelepen, másrészt kiválóan használhatjuk növényeink trágyázásához. A komposztálás lényege, hogy a szerves hulladékot, például zöldséghéjakat vagy a maradék joghurtot egy humuszszerű anyaggá alakítsa.

A hiedelemmel ellentétben nem csak a kertes házak tulajdonosai komposztálhatnak.

Ma már akár olyan komposztáló is kapható, amit az is tud használni, akinek nincs feltétlenül kertje. Ugyanakkor a közösségi, például a lakóközösség által használt kertek esetében sokkal egyszerűbb megoldás a nagy közös komposztáló. Ráadásul a kertészkedésnek egyértelműen van közösségépítő ereje akár lakóépületről, akár irodaépületről van szó; és a közösség ereje a környezettudatosság kialakításában is jelentős, együtt minden könnyebben megy.

Pazarlásmentesen, egyszerűen

Sok esetben dobunk ki olyasmit is, amit jól lehetne hasznosítani. Tipikusan ilyesmi a befőttesüveg, amit kiválóan lehet használni arra, hogy tároljunk benne valamit. A kimért magokat, apróságokat vagy savanyúságot megvásárolhatjuk a piacon nejlonzacskó nélkül is, ha azt egy befőttesüvegbe kérjük.

Haladó tipp: vásároljunk csomagolásmentes boltban!

Az elviteles ételek és italok vagy a PET palackos üdítők csomagolása feleslegesen terheli a környezetet. Ezeket egyrészt saját edénnyel, másrészt például saját víztisztítóval és termosszal könnyedén helyettesíthetjük anélkül, hogy le kellene mondani a tiszta ivóvízről vagy a rendelt ebédről.

Kerékpárral és bérelt autóval

Rengeteget tehetünk a fenntarthatóságért, ha nem megyünk mindenhova saját autóval, vagy egyáltalán nem is rendelkezünk vele a belvárosban, hanem inkább a közösségi közlekedést használjuk. Nem csak a parkolás nyűgjét engedhetjük el, de kikerüljük a dugókat is, ha a kerékpárt választjuk – ami már önmagában is stresszoldó. Számos okosmegoldással járulhatunk hozzá a kevesebb szénmonoxid-kibocsájtáshoz, mint a közösségi bicikli, roller, a közösségi elektromosautó-bérlés vagy a telekocsi.

A LIVING épületeiben például kifejezetten sok és minőségi közösségi szolgáltatással találkozhatunk, így természetesen car-sharing szolgáltatással, közös fészerrel a kerékpárjavításhoz és szintén közösségi fűszernövény kerttel, ahol ügyesen megoldhatjuk a komposztálást.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza