Magazin

Érzéki csalódás a lakberendezésben

2021.05.03.

Legyen szó egy apró szobáról vagy egy kisebb alapterületű lakásról, pár egyszerű trükkel könnyedén megtéveszthetjük térérzékünket – az illúzió eszközeivel és a megfelelő lakberendezési technikák segítségével bármilyen lakást tágas otthonná varázsolhatunk. A színek, minták és tükrök együttes alkalmazásával, valamint a fény játékával egyszerűen és gyorsan megváltoztathatjuk otthonunk látszólagos arányait. A LIVING csapata most összegyűjtötte a legjobb ötleteket, amelyekkel kihasználva az érzéki csalódás előnyeit akár egy belvárosi lakás kis szobájából is gyorsan tágas helyiséget varázsolhatunk!

Világos színek

Az érzékek megtévesztéséhez és a terek vizuális megnagyobbításához a tökéletes színvilág megtalálása a kulcs. Ha tágasabb hatást szeretnénk elérni otthonunkban, érdemes a falaknak pasztell, krémes és világos árnyalatokat választanunk, szemeink ugyanis ezeket a színeket távolabbinak érzékelik. Nem kell megállnunk azonban a falaknál, bátran gondolkozzunk világos tónusokban a padló vagy akár a bútorok (pl. kanapé) tekintetében is. A sötét színekkel ezzel szemben jobb vigyázni, ugyanis összeszűkítik a helyiséget és elnyelik a természetes fényt. Ha mégis nehezen mondunk le kedvenc sötét árnyalatainkról, otthonunk méreteit figyelembevéve érdemes legfeljebb egy falfelületet átengedhetünk számukra, amely jól alkalmazva segíthet tágabb hatást kölcsönözni az adott térnek.

Minták

Ha az egyszerű színvilág mellett mégis mintákra vágynánk, a tér optikai növelése érdekében inkább apró mintákkal kísérletezzünk, ugyanis a nagy minták könnyen összenyomják a helyiséget. A visszafogott, finom mintázatot azonban alkalmazhatjuk a falak, a padlóburkolat vagy akár a bútorok esetében egyaránt, összhangban otthonunk korábban megalkotott színvilágával. Ha pedig egy kicsit más szemszögből szeretnénk tágasabbá tenni a teret lakásunkban és egy falat túl alacsonynak vagy keskenynek érzékelünk, bevehetjük a jól bevált függőleges vagy vízszintes csíkozás praktikáját, az optikai csalódás elérése érdekében.

Tükrök

Az egyik leghatékonyabb módja az optikai térnövelésnek a tükrök használata. Egy jól elhelyezett nagyméretű darab csodákra képes: átformálja, felélénkíti és megnagyobbítja a szűkösebb tereinket, impozánsabbá varázsolja szobáinkat. A tükrök megbízható kiegészítői lehetnek az egész lakásnak, éppen ezért a lehetőségek tárháza végtelen. Egy mennyezetig érő tükör segítségével szobánk térérzetét meg is duplázhatjuk, de kerülhet akár falra, bútorok mellé, vagy választhatunk tükrös gardróbszekrényeket, a várt hatás garantáltan nem marad el. Ha pedig ablak mellé helyeznénk el kedvenc új kiegészítőnket, akkor a természetes fényt is megsokszorozhatjuk lakásunkban.

Fénynövelés

A tükrök alkalmazása egy remek kezdés, hiszen a térérzet optikai nyújtása mellett a beáramló fényt is megsokszorozhatjuk, ezzel világosabbá téve otthonunkat. Mindemellett azonban lehetőségünk van még további praktikák alkalmazására is. A magasfényű vagy üvegfelületű bútorok választásával még világosabb összhatást érhetünk el és tovább növelhetjük a szoba térérzetét. A hatás emelése érdekében érdemes minél több fényáteresztő lakberendezési tárggyal körbevennünk magunkat, akár a bútorok vagy a függöny esetében. A természetes fényforrások mellett pedig mesterséges megvilágításban is gondolkozhatunk. A szobában elhelyezett több különböző fényforrás vagy akár egy sarokba állított állólámpa segítségével is könnyen nagyobbnak tűnhet a helyiség.

Minimalizmus

A kisebb terekben különösen érvényesül a kevesebb néha több szabálya, miszerint jobb elkerülni a zsúfoltságot és érdemes az egyszerűség elvét alkalmazni, különben még szűkebbnek tűnhet a helyiségünk. A tér megnagyobbításának érdekében kizárólag a legszükségesebb dekorációkkal színesítsük otthonunk és kevésbé szükséges tárgyainkat lehetőleg ne hagyjuk szem előtt. A világos színek mellett kifejezetten fontos arra figyelni, hogy egy szobában kevés ellentétes színt vagy egyazon szín különböző árnyalatait alkalmazzuk, növelve a letisztultság érzését. Ha mégis egy kis izgalomra vágynánk, lehetőségünk van egyszerű, de mégis érdekes vagy gazdag textúrájú lakberendezési kiegészítőket csempészni az otthonunkba, akár egy különleges alakú vázát, egy csillogó mintás párnát vagy bármilyen ízlésünknek megfelelő tárgyat.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza