Magazin

Energiatakarékos világítástervezés

2021.05.18.

Otthonunk világításának megtervezése, kialakítása nem egy elhanyagolható kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy hogyan és milyen eszköz világítja meg a lakást. Általában célszerű vezérelv, hogy a lehető leggazdaságosabb megoldás érvényesüljön, mert a lakás villamosenergia-költségének akár 30 százalékát a világítás teszi ki. Az igazán jó megoldás eleget tesz a már említett gazdaságosságtól kezdve a megfelelő színhatásig bezárólag további jó néhány szempontnak. A LIVING fejlesztésében épült lakóparkok mindegyik lakása okosotthon: a SMART Home ingyenes alapcsomagban az okos dugalj és fűtés szabályozás, a feláras SMART+ csomag részeként a világítás- és fényerő-szabályozás energiatakarékos üzemeltetése is könnyen kivitelezhető.

A világítástervezés során mindig a lumen számot célszerű figyelembe venni a watt helyett, ugyanis az első a fényáram mérőszámát mutatja. Ez segít meghatározni, hogy egy adott helyiség megvilágításánál hány wattra lesz szükség. A gazdaságosság és tartósság szempontjából ez azért fontos, mert a fényforrás kiválasztása során a legnagyobb lumen szám azt jelzi, hogy az égő a lehető legtöbb fényáramot bocsájtja ki a legkevesebb energia felhasználásával. Ebben a tekintetben kétségkívül a LED a legjobb választás, mert élettartama is hosszabb, mint egy hagyományos halogén társáé. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy az adott teret mennyire szükséges megvilágítani, így egy nappali világítása 2000-5000 lumen között is mozoghat.

Smart megoldások

A 21. század praktikus kényelmi funkciói jelentősen hozzájárulnak az egyszerűbb életvitelért – ez alól az okos világítás megoldások sem képeznek kivételt és kitűnő választás lehet az otthon bármely szegletében. Az egyik ilyen világító eszköz a mozgásérzékelő lámpa, amely főként a kültéri világításhoz alkalmazható. A mozgásérzékelő szenzorral ellátott lámpatest bizonyos hatótávolságon belül automatikusan bekapcsol, majd a mozgás érzékelésének megszűnésével azonnal ki is kapcsol. Emellett létezik még alkony érzékelő változata is, amely ugyanezen az elven naplemente után kapcsol be.

Az energiatakarékosság szempontjából remek kis segédeszköz az időkapcsoló, vagy egyszerűbb nevén okosdugalj. Ez az időzítővel felszerelt alkalmatosság egy előre beállított időpontban áramtalanítja vagy helyezi áram alá a hozzá csatlakoztatott elektromos eszközöket, így járulva hozzá az optimális áram használathoz. Számos márka, típus és árkategóriában megtalálható, rendkívül széles a választék.

A LIVING fejlesztésében épült lakóparkok számára elérhető Smart LIVING ajánlatok révén kényelmesebbé, energiatakarékosabbá és biztonságosabbá tehető az otthon az egész család számára. A SMART Home ingyenes alapcsomagban az okos dugalj és fűtés szabályozás, a SMART+ csomag ajánlatában pedig többek között a világíts- és fényerő-szabályozás is megtalálható.

LED világítás

A LED irányított fényűek, tehát lefelé világítanak, ezért tökéletes megoldásként szolgálhat például hangulatvilágításhoz – remekül felhasználható egy pult vagy falikép megvilágításához, de akár egy üvegajtós szekrényben tárolt tárgyakra, eszközökre is jól ráirányítható a figyelem vele. Egyaránt pozitív tulajdonsága, hogy a felkapcsolást követően azonnal eléri maximális fényerejét, továbbá nem melegszik fel, ezáltal nem tűzveszélyes – bónusz, hogy fénye a bogarakat sem vonzza.

Természetesen azonban nem minden esetben a LED a legmegfelelőbb választás, hiszen végső soron az élhetőség, használat, a hangulat és a lámpatest funkciója dönti el, hogy melyik fényforrás kínálja a lakásnak a legalkalmasabb opciót.

Általános szempontok

A lakás megvilágítását számos tényező meghatározhatja: a lakók igénye, a világítótestek bőséges kínálata és nem utolsó sorban az épület adta műszaki, belsőépítészeti és esztétikai szempontjai. Az első és legfontosabb, hogy olyan helyiségbe kerüljön lámpa, ahol naponta legalább 3-4 órán keresztül igényelhetik a lakók – így például egy kamrába nem feltétlen érdemes beszereltetni.

A világítástervezés során további szem előtt tartandó szempontok közé sorolandó még, hogy a sötétebb színű bútorok, falak és egyéb tárgyak elnyelik a fényt, így az ilyen berendezésű szobák több megvilágítást igényelnek. Az elhelyezést tekintve egy magas helyiségben alacsonyan elhelyezett, vagy mélyen belógó, esetleg egy sarokban lévő állólámpa igazán bensőséges érzetet kelthet a szobában. Egyaránt igényes megjelenést kölcsönöz egy falikép vagy egyéb szemléletes dísztárgy fölé szerelt lámpa, így kihangsúlyozva a helyiség részleteit.

A nappali vagy azon szobák esetében, ahol tévé készülék található fontos, hogy a jelenlévő fényforrás ne tükröződjön vissza a berendezés képernyőjéről. Továbbá közismert tény, hogy a tévé mellé helyezett megfelelő háttérvilágításnak köszönhetően nem fárad úgy a szem, mintha csak a képernyő fényére irányulna a figyelem. Megannyi opció választható ehhez a megoldáshoz, mint például LED lámpa vagy egy tévére csatlakoztatható USB lámpa, amely együtt aktiválható magával a tévékészülékkel.

A szobát díszítő növények, vagy növénysarok esetében a megfelelő spektrumú – kék, narancs, vörös – fénycsövek, LED égők pedig tovább fokozhatják a helyiség kellemes érzetét.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza