Magazin

Energiatakarékos lakáshűtés

2021.07.04.

A nyár berobbanásával sok tekintetben megváltoznak az életkörülményeink. Ez igaz lehet az öltözködésünkre, folyadékfogyasztásunkra, hangulatunkra, de lakáshűtési szokásainkra is. Ki kevésbe, ki jobban tűri a nagy forróságot, ám otthonunk hűvösen tartása mindannyiunk számára kiemelten fontos kérdés. A lakáshűtésre sokféle eszköz létezik, a szellőztetéstől kezdve a ventilátoron át a légkondicionálóig - de nézzük meg, hogy melyek is a legkörnyezetkímélőbb megoldások! A LIVING csapata most összegyűjtötte a legjobb energiatakarékos praktikákat, hogy a nyári forróságban is pénztárcabarát módon tudjuk kellemes hőmérsékleten tartani lakásunkat.

Az alapok

Ha hűvösen szeretnénk tartani otthonunkat, elsősorban arra kell figyelnünk, hogy ne jusson be a lakásba meleg. Ehhez a legegyszerűbb módszer az árnyékolás, azaz, ha napközben lehúzzuk a redőnyt, behúzzuk a függönyöket, spalettát és becsukjuk az ablakokat. Az erős napsugarak hatása persze a ház vagy a lakás szigetelésétől is függ, de ezekkel az apró trükkökkel mégis minimalizálni tudjuk a bent kialakuló hőséget. Éjszakánként általában kint alacsonyabb a hőmérséklet, mint bent, ezért érdemes ilyenkor a korábban leírtak ellenkezőjét tenni: kinyitni az ablakokat és felhúzni a redőnyt, hogy az este folyamán jól lehűljön a lakás. Célszerű a szúnyoghálóval rendelkező ablakokat nyitva hagyni, hogy elkerüljük a rovarokat a lakásban.

Elektronikai eszközök használata

Az energiatakarékosság és a benti hőség csökkentésének szempontjából fontos, hogy minimalizáljuk az elektronikai készülékeink használatát. A sütő használatától, hajszárítástól, vasalástól, nem csak nekünk lesz melegünk, hanem a lakásban is hőt generálunk. Próbáljuk meg ilyenkor elkerülni a különböző hajformázók használatát, ruháinkat pedig érdemes inkább este kivasalni. A legmelegebb napokon célszerű elkerülni a sütést-főzést, sőt még a vízforraló használatát is, mert ezek a tevékenységek hosszú időn át melegíthetik otthonunkat. Az emberi szervezet számára is kevésbé megterhelő a könnyedebb, hidegebb étel, így két legyet üthetünk egy csapásra!

Csavard fel a szőnyeget!

Fenyő Miklós örökzöld slágerét ez esetben szó szerint is vehetjük! A szőnyegek ugyanis árasztják magukból a hőt, ezért nyugodtan eltehetjük őket, amikor eljön a nyár, majd a hűvösebb időjárás kezdetével újra elővehetjük őket. A textilek esetén azt is érdemes megfontolni, hogy milyen színű huzatokat teszünk az ágyneműinkre. Kerüljük a sötétebb színeket, hiszen a sötét felületek beszívják magukba a hőt.

A jó öreg ventilátor

Bár sokak szerint semmit nem ér ez az eszköz, azonban ez nem feltétlen igaz. Tény, hogy a levegőt nem hűti le hosszú távon a lakásban, főleg nem úgy, mint a légkondicionáló, de jóval energiatakarékosabb és a folytonos légáram miatt átmeneti megoldásként jó alternatíva lehet. Ha tudod, akkor inkább csak napközben járasd, estére adjunk lehetőséget a kinti levegőnek, hogy lehűtse a lakást. Szintén hasznos trükk lehet még, ha kiterítjük a vizes ruhákat és törülközőket a lakásban, hiszen a belőlük áradó pára is hűsíti az adott helyiséget és hozzájárulhat a kellemesebb levegőért.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza