Magazin

Biztonságos kisállattartás a lakásban – Tippek a LIVING csapatától

2021.04.20.

A kisállat tulajdonosok mind tudják, hogy kevés nagyobb öröm létezik annál, mint megosztani az életünket egy négylábú szőrös, vagy épp egy kétlábú tollas társsal. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk egy kiskedvencet új családtagként otthonunkba fogadni, fontos egy-két apró változtatás a lakásunk kialakításában, hogy kisállataink biztonságos, szerető otthonban éljenek. Minimális odafigyeléssel pillanatok alatt háziállatbaráttá tehetjük otthonunk minden szegletét. A LIVING csapata most összegyűjtött néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha kisállat-biztossá szeretnénk tenni a lakást!

Babarács – nem csak gyerekeknek

Az egyik legkönnyebben alkalmazható eszköz a babarács, amelyet felszerelhetünk minden olyan szoba ajtajára, ahonnan szeretnénk kizárni kedvencünket. Pince, kamra, emeleti szobák – legyen szó bármely helyiségről, ez a kizárólag általunk nyitható és zárható kapu a legjobb megoldás arra, hogy távol tartsuk a kisállatunkat a számára nem megfelelő helyektől. Ha esetleg mégsem tudjuk bizonyos szobákból kizárni őket fontos, hogy ne hagyjunk elérhető helyen semmilyen számunkra értékes tárgyat, ételeket, illetve olyan eszközöket, amelyek esetleg kárt tehetnek kisállatunkban.

Cipők

A kutyatulajdonosok többsége bizonyára találkozott már a cipőrágás problémakörével. A pajkos, fiatal állatok előszeretettel rágcsálják a számukra elérhető helyen hagyott cipőket, papucsokat – természetesen nem azért, mert rosszat szeretnének nekünk, csupán játéknak tekintik lábbelinket. Mindamellett, hogy ez kimondottan bosszantó a gazdák számára, a kutyákra nézve sem veszélytelen hóbort, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy lenyelnek belőlük egy darabot, amely fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz vezethet. Ezt megelőzendő, érdemes a lakás bejáratához közel, az előszobában elhelyezni egy kis ajtós vagy fiókos tároló szekrényt, amelyben egyszerűen elhelyezhetjük cipőinket. Számos alternatíva létezik erre a megoldásra, használjuk ki bátran!

Növények

Otthonok közkedvelt, színpompás díszítőelemei, a vágott és cserepek virágok, növények is sok veszélyt hordozhatnak magukban macskákra, kutyákra nézve egyaránt. Sajnos előfordul, hogy a cipők és egyéb tárgyak mellett a növények leveleit is megrágják kedvenceink, amelyek sok esetben kifejezetten mérgezőek lehetnek a számukra. Célszerű tehát olyan helyre kitenni a virágokat, ahol még egy leleményesebb macska sem tudja megközelíteni azokat. Amennyiben szeretnénk biztosak lenni abban, hogy kisállatunk elkerüli ezeket a növényeket, érdemes kisállatriasztó spray-jel befújni őket – ezek a szerek olyan illatanyagokat tartalmaznak, amelyek kellemetlenek az állatok számára, az emberi orrnak viszont gyakran nem is érezhetőek.

Zsinórok, vezetékek, kábelek

A 21. századi lakások alapvető velejárója, hogy az elektronikai kábelek tömkelege találkozik egy-egy sarokban vagy zugban, ezzel pedig kiemelt veszélyforrást létrehozva háziállataink számára is. Kíváncsi természetükből adódóan sosem lehet elég jól elrejteni előlük a berendezések tekervényes vezetékeit. Éppen ezért érdemes lehetőleg bútorok mögött elvezetni vagy egy praktikus, zárt kábelvezetővel elrejteni a kíváncsi tappancsok elől.

Legfőbb a tisztaság

Ha olyan kisállat mellett döntünk, aki a szabadba is kijár, fontos szem előtt tartanunk, hogy beköltözése után megnövekedhet a takarítás gyakoriságának szükségessége, hiszen kintről behordhatja a koszt. Éppen ezért a leginkább sárral járó évszakok idején bátran használjunk nedves törlőkendő arra, hogy megtisztítsuk állatkánk tappancsait. Szőrös barátainknak jöttükben-keltükben elhullatják bundájukat, ami könnyen megtapad a különböző textilborítású felületeken. Annak érdekében, hogy tiszta maradjon otthonunk, érdemes gyakrabban porszívózni a szőnyegeket és akár a kanapét is, illetve célszerű a lakástextileket – ágynemű, konyharuha, pokrócok – rendszeresen, magas hőfokon kimosni.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza