Magazin

A szelektálás és rendszerezés művészete

2021.07.06.

Kinőttétek a lakást és új otthonba költöztök?
Nem fértek el a már nem használt tárgyaktól, ruháktól?
Megtelt a tároló és a lakás is egyre inkább egy raktárra emlékeztet, nem pedig egy kényelmes otthonra?

Néhány hasznos tippel segítünk, hogy pár nap alatt megszabadulj a felesleges holmiktól, és abban is, hogy könnyedén fenn tudd tartani a rendet.

Költözz okosan! Ha bővül a család, kinőttétek a lakást és végre szintet léptek, ne vidd magaddal sem a felesleges holmikat, sem pedig a rossz szokásokat! Kezdjük az egyszerűbb, praktikus részével: a szelektálással. Határozz meg kategóriákat, mi az, ami megy veletek, mi az, amire nincs szükségetek, de jó állapotban van, mi az, ami újrahasznosítható hulladék és mi az, ami egyértelműen szemétnek minősül.

Készíts elő csomagolóanyagot, strapabíró papírdobozokat, zsákokat, címkézőt és kötözőket. Címkézd fel az egyes dobozokat a kategóriák szerint!

Légy kíméletlen! Amit nem használtál, és nem került a kezedbe az utóbbi 1-2 évben, arra nagy valószínűség szerint nincs is szükséged. Ha a gyerekek nem játszanak 1-1 játékkal már jóideje, talán egy rászoruló család nagyobb örömét leli benne, mintha csak porosodik nálatok a polcon. A szülőknek is át kell gondolni, az ágy alatt lakó szobabicikli, lábmasszírozó, sokadik csavarkészlet talán máshol jobb gazdára találhat. A nőknek rendszerint a gardrób és a konyha, a férfiaknak a hobbi barkács készlet, a gyerekeknek pedig a sok-sok emlék, játék és vidám kacat okoz fejtörést. Mi az, ami jöhet, mi az, ami nem? Bátorság! Felszabadító lesz, ha végre csak az igazi kedvencek és hasznos tárgyak vesznek titeket körbe az új otthonban!

Adományozz! Az adománynak szánt, még jó állapotú, használható holmikat különböző szervezetek tudják befogadni, attól függően, hogy kinek ajándékoznál szívesen. Csak olyan holmit adományozzunk, amik jó állapotúak, tiszták, aminek ti is örülnétek.

Add el! Ha 1-1 jó állapotú kelléket eladásra szánsz, érdemes befotózni a dobozolás előtt, megtisztítva. Számos egyszerű módon találhatsz vevőre. A Facebook Marketplace egy egyszerű, felhasználóbarát módja a gyors értékesítésnek. Ha ügyesen árazod a tárgyaidat, pillanatokon belül elkapkodják majd.

Gyűjts szelektíven! A szelektíven gyűjthető szemét csomagolóanyagát is úgy válaszd meg, hogy a papírszemetet papírdobozokba, a műanyagot műanyag zsákokba dobozold, így egyből mehetnek a kukába. Ha túlságosan felhalmozódtak, akkor érdemes keresni egy nagyobb konténert, ahova legálisan elhelyezheted őket.

Lomtalaníts! A biztosan nem hasznosítható szemetet (legyen az bútor, használati cikk) számos lomtalanító magáncég elviszi, ennek általában szállítási-és szemétlerakási díja van. Ha van olyan, ami számukra is használható, tovább értékesíthető, akkor meg is állapodhattok, hogy a megmaradt holmikkal fizetitek a munkadíjat.

Állj ellen a kísértésnek! Elfoglaltátok új tágas otthonotokat, és végre csak a kedvenc tárgyaitok vesznek titeket körbe? Vigyázat, könnyen visszaeshetsz! Hogyan állj ellen az új dolgoknak és hogyan rendszerezd a meglévőket? Az impulzus-vásárlás ellen az idő az egyetlen fegyver. Ha olyasmire bukkansz amire nincs 100%-ban szükséged, akkor várj még 1 napot, és ha másnap is úgy ítéled meg, hogy fontos és elengedhetetlen, hogy megvedd, tegyél egy próbát! Ha a boltban felmerül a kérdés, “kell ez nekem?” a válasz jó eséllyel az, hogy nem. Újak vásárlása helyett becsüld meg a régi holmikat, javítsd meg, tisztíttasd ki, ezzel egy lépést tehetsz egy fenntarthatóbb világ felé.

Rendszerezz! A szekrényekbe, fiókokba csodálatos rendszerezőket tudsz beszerezni, így nem alakul ki káosz, és mindig megtalálod, amire szükséged van. Szezononként, de minimum évente tegyél rendet és ismételd meg a szelektálást, esetleg a téli szünet vagy a nyári vakáció előtt, meglátod, hihetetlenül felszabadító érzés lesz.

Ha még keresitek az álomotthont, vagy kinőttétek a mostanit, a LIVING Családi Lakáscsomag Plusszal most hatalmas kedvezménnyel juthattok új lakáshoz. Ismerd meg a részleteket!

Családi Lakáscsomag Plusz

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza