Magazin

A skandináv lakberendezés alapjai

2020.09.15.

Tisztaság, természetesség és nyugalmat, időtlenséget árasztó terek – ezek jellemzik leginkább a skandináv stílusban berendezett otthonokat. Az éghajlat nem bánt túl kegyesen az északi népekkel, akik a barátságtalan idő és a sötétség elől lakásukba menekültek, ahol viszont már maguk alakíthatták ki környezetüket. A négy fal között lehetőségük nyílt a skandinávoknak arra, hogy újra álmodják a természetet, méghozzá úgy, ahogy nekik a legalkalmasabb. A LIVING lakásai egytől egyig tökéletes alapul szolgálnak a skandinávok által preferált letisztult és modern lakberendezési stílus megvalósításához, így akár kisebb méretű otthonunkat is könnyedén berendezhetjük stílusosan, túlzsúfoltság érzése nélkül.

Más nemzetek viccelődnek azzal, hogy ha már egy skandináv lakást láttunk, bizony láttuk az összeset. Természetesen ez ilyen formában nem igaz, de nem tagadhatjuk, van alapja, nézzük is, hogyan varázsolhatnunk magunknak is skandináv otthont!

Fények

Éghajlatukból kifolyólag az északi országok lakói a téli hónapok során rendkívül kevés természetes fényben részesülnek, épp ezért mindent elkövetnek azért, hogy otthonaik szinte fényárban ússzanak. Lakásaikba előszeretettel keverik a modern stílust az indusztriális hangulattal, gyakoriak a falra szerelt lámpák és a közvetlen életterekben – nappali, hálószobák – elhelyezett állólámpák is. A viharlámpások és gyertyák használatának köszönhetően otthonossá válik a tér, és a funkcióján felül a lakók közérzetét is javítja.

Amellett, hogy fényt biztosítanak a lámpák, szépen kiemelik a szobákban található színeket és anyagokat, amelyek a megfelelő megvilágításban érvényesülnek igazán. Meleg hatást sárgás villanykörtével érünk el, ellenben a kékesszürke neonfénytől ridegnek tűnhet lakásunk. A skandináv stílus különösen olyan lakásokban előnyös, amelyek sötétek vagy északi fekvésűek, így csak kevés fény jut be. A nyitott, világos hatást a rejtett, de erősebb fényt adó mennyezeti spotlámpák, illetve jól elhelyezett gyertyák is tovább erősíthetik.

Forma és funkció

A bútorok kialakítása során az egyenes vonalú, lekerekített ívekkel rendelkező és természetes anyagokból, legtöbb esetben világos fából – juhar, tölgy, bükk – készült bútorok a jellemzők. A skandináv design innovatív és funkcionális formatervezéssel büszkélkedik a belső terek berendezését tekintve. A legtöbb használati tárgy egyszerű vonalvezetésével a lakás dekorációját is meghatározza így a többi díszítő elem is visszafogott és minimalista stílusban készül.

Az igazán skandináv enteriőrök nagyon élhetőek. Mellőzik a túlzsúfoltságot, a sok felesleges dekorációt, a harsány és élénk színeket, valamint a kaotikus mintákat. A skandinávok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy elegendő életteret biztosítsanak önmaguk és családjuk számára, amely nagyon fontos a nyugalom megteremtéséhez. Mindemellett odafigyelnek arra is, hogy sok természetes anyag vegye őket körül.

Finom színek

Ha az IKEA katalógusra gondolunk, rögtön a finom, letisztult és egymással remekül harmonizáló színek és színpárok jutnak eszünkbe. A skandináv hangulat rendelkezik egy sajátos színpalettával, amelyet a svéd, norvég és dán tájak fehér, ekrü, szürke, bézs, világoskék és a fa világos színei határoznak meg. A semleges, pasztell árnyalatok mellett általában sok fehér, szürke és fekete szín dominál. A falakat rendszerint világos tónusra, például fehérre, törtfehérre vagy ekrüre festik, amelynek köszönhetően a falra kiakasztott a képek és műalkotások még erőteljesebben érvényesülhetnek.

A skandináv stílus a pasztellszínek mellett ugyancsak kedveli a barna és a szürke árnyalatait, valamint a kék, vörös, sárga tónusokat, amelyek a faházak színét hozza a lakásba. Mindezek jól ellensúlyozzák a hideg egyhangúságát. Az üde színek és formák világossá, légiessé teszik a kisebb tereket is.

Fém és fa fúziója

Az anyagok terén közkedvelten alkalmazzák a fát nemcsak melegburkolatként, hanem a bútorok alapanyagaként is. Nagyon elterjedt és közkedvelt a fém elemek kombinálása a fa bútorokkal. A világos fából készült bútorok otthonossá teszik a teret, míg a fém elemek megtörik a monotonitást és némi rusztikus érzetet kölcsönöznek a tárgyaknak. A fém és a réz medálok és a díszítő elemek a dekoráció mellett remekül visszaverik a fényt, amellyel tovább világosítható a tér.

Friss virágok, növények

A beltérben elhelyezett élő növények még közelebb hozzák a természetet, friss zöld színükkel feldobják még a legpuritánabb helyiségeket is. Mindamellett, hogy dekorációként funkcionálnak, a növények és virágok remek hatással vannak mindennapi életünkre is, hiszen szépségük mellett oxigént is termelnek, felfrissítik a levegőt és ha jól választunk, nyugtató illatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig béke és nyugalom vegyen körül minket otthonunkban.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)living(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza