Az új lakás-vásárláshoz elérhető támogatások – gyermekszám szerint

Még nem születettek meg a gyerekek

Azok a párok, akik házasok és két gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, a CSOK Pluszt és jogosultak az illetékmentességre. Esetükben a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású hitel felvehető összege 30 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 11 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. Az első gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK feltételek miatt pedig a második gyermeknek 8 éven belül meg kell születnie. Két gyermeknél az új lakás minimális hasznos alapterülete 50 négyzetméter és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerülhet (ez a CSOK Plusz hitel tartozás rendezésére is fordítható). A CSOK Plusz lehetővé teszi, hogy a második gyermek megszületésekor a család éljen a hiteltartozás elengedés lehetőségével, melynek maximális összege 10 millió forint. A 2. gyermek érkezésekor a babaváróhitelük még fennálló részének 30%-át szintén elengedi az állam.

* sok bank ennél magasabb életkort kér

** Az igénylők életkorára vonatkozó korlát a babaváró hitel esetében 2024-ben, míg a CSOK Plusznál 2024-ben és 2025-ben az előbbiektől eltér, ha az igénylők 12 hetes terhességet igazolnak, előbbinél a korhatár 41 évre emelkedik, míg utóbbinál nincs életkori megkötés.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások? (legalább 1 gyermek előrevállalásakor)

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 1,4 millió forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 70 millió forintba kerül, a család a 30 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK Plusz hitellel a vételár 43 százalékát tudja kifizetni. Ezen felül még igényelhető a babaváróhitel, ami 11 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A párnak 3 millió forintos (4%) önerővel kell rendelkeznie, mivel a legtöbb esetben a babaváróhitel 100%-a annak számít. Ezen kívül 26 millió forintot (37%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. Fontos azonban, hogy bár a babaváróhitel akár 100 százaléka önerőként beszámítható, a hiteltörlesztési képességnél ezt is figyelembe kell venni. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel törlesztőrészletét és a CSOK Plusz hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében állami segítséggel a lakás árának 59 százaléka finanszírozható. Ehhez jön még hozzá segítségként az illetékkedvezmény, valamint a második gyermek születésekor a CSOK Plusz fennálló tartozásból elengedett 10 millió forintos összeg, illetve szintén a második gyermek születésekor még fennálló babaváróhitel tartozás 30%-ának elengedésre kerül.

A finanszírozási struktúra és a lakástámogatások kapcsolata:

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél például csak a babaváróhitelből rendezhető az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg, és még nem is kell elkölteni a teljes összeget, a második esetben azonban egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

Az új lakás vételárának finanszírozási struktúrája, valamint a szükséges források és állami segítségek kapcsolata

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza