Lakástámogatások – új lakás vásárláshoz

Illetékmentesség

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről

Az új lakást vásárló gyermekes családoknak nem kell megfizetniük a vagyonszerzési illetéket, amennyiben CSOK Pluszt vesznek igénybe.

  • CSOK Pluszt igényeljen a család (ezért az igénylés feltételeinél a CSOK Plusz igénylés feltételeit kell teljesíteni)

  • CSOK Pluszt igénylők, akik megfelelnek a CSOK Plusz szabályainak

Mi történik, ha vissza kell fizetni?

Ha a gyermekvállalás nem teljesül, vagy más ok miatt a CSOK Pluszt a határidő lejárta előtt visszafizették, az illeték is kiszabásra kerül, kivéve, ha a gyermekvállalás egészségügyi okból hiúsul meg.

Egyéb tudnivalók és példák

Nem kell külön igényelni, az adóhatóság nem szabja ki az illetéket

A vagyonszerzési illeték általános esetben 4 százalék a magánszemély által vásárolt lakóingatlanok esetében. Új lakások esetében, ha vételár nem haladja meg a 30 millió forintot az illetéket csak a 15-30 millió forint közötti vételárrészre kell megfizetni. További szabály, hogyha a lakást vásárló a vásárlás előtti maximum 3 évben értékesítette korábbi otthonát, illetve tervezi azt eladni a következő 1 éven belül, az illetéket a két lakás értékének különbsége alapján állapítják meg.

Ha valaki vásárolt egy lakóingatlant 100 millió forintért, az értékesített otthon pedig 50 millió forintért kelt el, akkor az illeték összege a 100 és az 50 millió forint különbözete, vagyis 50 millió forint után kerül kiszabásra.

A példák mutatják, hogy a lakásvásárláshoz kapott támogatás összege erősen változik a vásárolt új ingatlan, illetve a korábbi ingatlanértékesítések szerint. A legtöbb támogatás a nagyértékű ingatlanokra jár, főként, ha nem volt korábbi lakóingatlan értékesítés. Egy 100 millió forintos lakás megvásárlása során az illetékkedvezmény eléri a 4 millió forintot, 80 milliós első otthonnál a 3,2 millió forintot.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza