Az új lakás-vásárláshoz elérhető támogatások – gyermekszám szerint

Összesen 3 gyermeket tervezők

2 gyermek már megszületett, 1-et előre vállalnak

Azok a párok, akik házasok, már van két gyermekük, és egyet előre vállalnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, a CSOK Pluszt és jogosultak az illetékmentességre. Esetükben a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású hitel felvehető összege 50 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 11 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK Plusz igénybevétele esetén azonban ez 4 évre csökken. Három gyermeknél az új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet. Szintén segíti a családokat, hogy a 3. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 4 millió forint elengedésre kerül (ez a CSOK Plusz hitel tartozás rendezésre is fordítható).

* sok bank ennél magasabb életkort kér

Az igénylők életkorára vonatkozó korlát a babaváró hitel esetében 2024-ben, míg a CSOK Plusznál 2024-ben és 2025-ben az előbbiektől eltér, ha az igénylők 12 hetes terhességet igazolnak, előbbinél a korhatár 41 évre emelkedik, míg utóbbinál nincs életkori megkötés.

1 gyermek már megszületett, 2-t előre vállalnak

Azok a párok, akik házasok, már van egy gyermekük, és kettőt előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, a CSOK Pluszt, valamint jogosultak az illetékmentességre. Esetükben a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású hitel felvehető összege 50 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 11 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A 2. gyermek megszületésére a babaváróhitel feltételei miatt 5 év áll rendelkezésre, és a CSOK szabályok szerint 8 éven belül a 3. gyermeknek is meg kell születnie. Három gyermeknél az új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet. Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül, majd a 3. gyermek megszületésekor további 4 millió forint (ez a CSOK Plusz hitel tartozás rendezésre is fordítható). A 3. gyermek megszületésekor a babaváró hitelük 30%-át szintén elengedi az állam, valamint a CSOK Plusz hitel fennálló tartozásból 10 millió forintot.

* sok bank ennél magasabb életkort kér

** Az igénylők életkorára vonatkozó korlát a babaváró hitel esetében 2024-ben, míg a CSOK Plusznál 2024-ben és 2025-ben az előbbiektől eltér, ha az igénylők 12 hetes terhességet igazolnak, előbbinél a korhatár 41 évre emelkedik, míg utóbbinál nincs életkori megkötés.

Még nem születtek meg

Azok a párok, akik házasok és három gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, a CSOK Pluszt, valamint jogosultak az illetékmentességre. Esetükben a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású hitel felvehető összege 50 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 11 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. Az első gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK Plusz szabályok szerint a 3 gyermeknek 10 éven belül kell megszületnie. Három gyermeknél az új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet. Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül, majd a 3. gyermek megszületésekor további 4 millió forint (ez a CSOK Plusz hitel tartozás rendezésére is fordítható). A 2. gyermek megszületésekor a babaváró hitelük 30%-át szintén elengedi az állam, majd a 3. gyermek megszületésekor a babaváróhitelből fennmaradó összeget teljesen elengedik. Elengednek továbbá a CSOK Plusz fennálló tartozásból 10 millió forintot a 2. gyermek születésekor, majd további 10 millió forintot a 3. gyermek érkezésekor.

* sok bank ennél magasabb életkort kér

** Az igénylők életkorára vonatkozó korlát a babaváró hitel esetében 2024-ben, míg a CSOK Plusznál 2024-ben és 2025-ben az előbbiektől eltér, ha az igénylők 12 hetes terhességet igazolnak, előbbinél a korhatár 41 évre emelkedik, míg utóbbinál nincs életkori megkötés.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások? (legalább 1 gyermek előrevállalásakor)

Egy 60 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 1,4 millió forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 84 millió forintba kerül, a család az 50 millió forintos CSOK Plusszal a vételár 60 százalékát tudja kifizetni. Ezen felül még igényelhető a babaváróhitel, ami 11 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A párnak 6 millió forintos (7%) önerővel[1] kell rendelkeznie, mivel a babaváróhitel a legtöbb esetben 100%-ban beszámítható annak. Ezen kívül további 17 millió forintot (20%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. Fontos azonban, hogy bár a babaváróhitel önerőként beszámítható, a hiteltörlesztési képességnél ezt is figyelembe kell venni. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel törlesztőrészletét és a CSOK Plusz hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében állami forrásból a lakás árának 73 százaléka finanszírozható. Ehhez jöhet még segítségként az illetékkedvezmény.

A finanszírozási struktúra és a lakástámogatások kapcsolata:

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbi esetben például csak a babaváró hitelből rendezhető az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg, és még nem is kell elkölteni a teljes összeget, a második esetben azonban egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

Az új lakás vételárának finanszírozási struktúrája, valamint a szükséges források és állami segítségek kapcsolata

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza