Az új lakás-vásárláshoz elérhető támogatások – gyermekszám szerint

Összesen 1 gyermeket tervezők (előre vállalt)

Azok a párok, akik házasok és 1 gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, a CSOK Pluszt és jogosultak az illetékmentességre. Esetükben a CSOK Plusz segítségével 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitel vehető fel, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 11 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A gyermek születésére ugyan a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK Plusz igénybevétele esetén azonban ez 4 évre csökken. Egy gyermeknél az új lakás minimális hasznos alapterületének 40 négyzetméternek kell lennie, és maximum 150 négyzetméteres lehet.  

* sok bank ennél magasabb életkort kér

**Az igénylők életkorára vonatkozó korlát a babaváró hitel esetében 2024-ben, míg a CSOK Plusznál 2024-ben és 2025-ben az előbbiektől eltér, ha az igénylők 12 hetes terhességet igazolnak, előbbinél a korhatár 41 évre emelkedik, míg utóbbinál nincs életkori megkötés. 

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások?

Egy 40 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 1,4 millió forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 56 millió forintba kerül, a házaspár a 15 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK Plusz hitellel a vételár 27 százalékát tudja kifizetni. Ezen felül, mivel házasok még igényelhető a babaváróhitel, ami 11 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A családnak önerővel nem kell feltétlenül rendelkeznie, mivel a babaváróhitel az esetek jelentős részében 100%-ban beszámítható annak. Ezen kívül 30 millió forintot (53%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel és a CSOK Plusz törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie.  Összességében állami forrásból a lakás árának 47 százaléka finanszírozható. Ehhez adódhat még hozzá segítségként az illetékkedvezmény.

A finanszírozási struktúra és a lakástámogatások kapcsolata:

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél például a babaváró-hitel is elegendő az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg rendezésére (nincs is szükség a teljes összegre), a második esetben azonban valamilyen egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

Az új lakás vételárának finanszírozási struktúrája, valamint a szükséges források és állami segítségek kapcsolata

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza