Illetékmentesség

Illetékmentesség

Jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000093.tv

Az új lakást vásárló gyermekes családoknak 2021. január 1-től nem kell megfizetniük a vagyonszerzési illetéket, amennyiben CSOK-ot vesznek igénybe.

Feltételek

  • CSOK-ot igényeljen a család (ezért az igénylés feltételeinél a CSOK igénylés feltételeit kell teljesíteni)
  • Az adásvételi szerződést 2021. január 1. utáni legyen.

Kik igényelhetik?

CSOK-ot igénylők, akik megfelelnek a CSOK-szabályoknak

Mi történik, ha vissza kell fizetni?

Ha a gyermekvállalás nem teljesül, vagy más ok miatt a CSOK-ot a határidő lejárta előtt visszafizették, az illeték is kiszabásra kerül, kivéve, ha a gyermekvállalás egészségügyi okból hiúsul meg.

Egyéb tudnivalók és példák

Nem kell külön igényelni, az adóhatóság nem szabja ki az illetéket

Példák

A vagyonszerzési illeték általános esetben 4 százalék a magánszemély által vásárolt lakóingatlanok esetében. Új lakások esetében, ha vételár, vagy a vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatással csökkentett érték nem haladja meg a 30 millió forintot az illetéket csak a 15-30 millió forint közötti vételárrészre kell megfizetni. További szabály, hogyha a lakást vásárló a vásárlás előtti maximum 3 évben értékesítette korábbi otthonát, illetve tervezi azt eladni a következő 1 éven belül, az illetéket a két lakás értékének különbsége alapján állapítják meg.

Ha valaki vásárol egy 30 millió forint értékű lakást, de a korábbi szintén 30 millió forintot érő lakását a szabályok szerint eladja nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnie. Ugyanez igaz, ha a korábbi ingatlan 40 millió forint volt, melyből 30 millió forintért vásároltak másik lakást.

Ha a vásárolt lakóingatlan értéke 80 millió forint, az értékesített otthon pedig 30 millió forintért kelt el, akkor az illeték összege a 80 és a 30 millió forint különbözete, vagyis 50 millió forint után kerül kiszabásra.

A példák mutatják, hogy a lakásvásárláshoz kapott támogatás összege erősen változik a vásárolt új ingatlan, illetve a korábbi ingatlanértékesítések szerint. A legtöbb támogatás a nagyértékű ingatlanokra jár, főként, ha nem volt korábbi lakóingatlan értékesítés.

Egy 80 millió forintos lakás megvásárlása során az illetékkedvezmény eléri a 3,2 millió forintot, 50 milliós első otthonnál a 2 millió forint.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 4-6.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza