A LIVING lakóépületek tervezésénél mindig is szem előtt tartottuk a környezettudatos és költséghatékony megoldásokat. A fenntarthatóság és energiahatékonyság témája az elmúlt időszakban a gáz és villanyárak elszállásával törte ránk igazán otthonunk ajtaját, hiszen az energiafogyasztás a pénztárcát drasztikusan érintő kérdéssé vált.

Arra vonatkozóan, hogy körülbelül milyen fűtési költségekkel kell számolni egy lakóépület esetében, az energetikai tanúsítvány szolgáltat fontos információkat. A LIVING minden, 2021 júniusától bejelentett, fejlesztés alatt álló lakóparkja AA+ energetikai besorolásnak megfelelően kerül kialakításra. A kiemelkedően nagy energiahatékonyságú lakóprojektek otthonaiban az éves rezsi költségek sokkal alacsonyabbak lehetnek egy hagyományos kialakítású lakáshoz képest.

Magas energiahatékonyságú Living lakások

Felértékelődő energiatanúsítványok

A jelenlegi szabályok szerint az energiatanúsítvány két betűjellel jelöli az épületek energetikai osztályát, aszerint, hogy mekkora az elsődleges energiaigényük, vagyis, hogy átlagosan mennyi a fogyasztásuk egy év alatt egy négyzetméterre vetítve.

Az AA++, AA+, AA és BB energetikai osztályokba tartozó lakóépületek teljesítik a közel nulla energiaigényt, esetükben a megújuló energia aránya legalább 25 százalékos. Jelenleg ezeknek az ingatlanoknak a száma elenyésző a lakáspiacon, 2016 és 2021 között kevesebb, mint 30 ezer ilyen energetikai tanúsítványt adtak ki.

A jövő azonban biztosan az ilyen ingatlanoké, hiszen 2024. június 30. után már csak olyan lakások és házak kaphatnak használatbavételi engedélyt, melyek legalább BB energetikai osztályúak. A LIVING lakófejlesztései ezeket a követelményeket túlteljesítik, folyamatban lévő projektjei közül a Park West 2 AA, a Kassák Terrace, Park West 3 és Le Jardin lakóparkok AA+ energetikai besorolásnak megfelelően kerülnek kialakításra.

Magas energiahatékonyságú Living lakások

Rezsidíjak energetikai tanúsítvány alapján

Az alábbiakban konkrét példákon mutatjuk be, hogy körülbelül milyen elméleti rezsiköltségkülönbségeket lehet felfedezni az otthonok között, az ingatlanok energetikai tanúsítványában meghatározott várható fogyasztásuk alapján.

Elméleti rezsidíjak kíválasztott példák szerint - eneregetikai tanúsítvány alapján (kerekítve)

1.táblázat**. Elméleti rezsidíjak valós ingatlanok alapján, illetve az ezekkel azonos adottságú 60 és 80 négyzetméteres otthonok becsült fűtési és melegvíz-készítési költsége havonta a jelenleg érvényes sávos árazás valamint emelt árazás esetén (emelt árként 747Ft/kWh-val számolva) (Forrás: saját számítás, a kiválasztott ingatlanok energetikai tanúsítványában szereplő becsült fogyasztási értékek alapján)

A fogyasztást jelentősen befolyásolja, hogy mekkora ingatlanról van szó, ezenkívül pedig az, hogy az adott otthon mennyire korszerű épületben található. Míg ugyanis egy CC minősítésű új ingatlan esetében a 66,8 négyzetméteres lakás becsült rezsiköltsége alig pár ezer forint volt havonta, addig egy 61,1 négyzetméteres korszerűtlen épületben található lakás esetében a mostani szabályok szerint már a 80 ezer forintot is átlépheti a havi költség.

Ha pedig a rezsi teljes egészére emelt árat kellene fizetni, akkor még jelentősebb különbségek adódnának. Még a CC energiaosztályú otthonnál is közelítené a 30 ezer forintot a díj, míg utóbbinál már közel 180 ezres havi összeget kellene fizetni.

Kedvezőbb befektetési lehetőségek

A bérlők eddig főként a bérleti díjak alapján döntöttek arról, hogy mely ingatlant veszik ki, és kevésbé volt hangsúlyos, hogy mennyit kell a kivett lakásra a bérleti díj mellett még költeniük. Azonban most ez is megváltozott. A lakások bérleti díja mellett ugyanis jelentős szerep juthat a rezsiköltségeknek. A bérlő számára a lakás összköltsége a bérleti díjból és rezsidíjakból együttesen áll össze, ez utóbbi pedig a korszerűtlen épületek esetén akár többszöröződhet is az árak változása miatt.

A fentiek miatt egy nagyon magas rezsijű lakást mostantól sokkal nehezebb lehet kiadni. A leginkább gondban a nagy alapterületű, nagyon elavult épületben található lakások tulajdonosai lehetnek, akik nehezebben találhatnak bérlőt a lakásukra, míg a kereslet megnőhet a korszerűbb, újabb és kisebb otthonok iránt. A jobb energetikai paraméterrel rendelkező ingatlanok és a korszerűtlen otthonok között már eddig is jelentős árazásbeli különbség volt jellemző, ami a továbbiakban tovább növekedhet. Egy alacsonyabb rezsijű lakás bérleti díja jobban emelkedhet egy rosszabb állapotban lévőhöz képest, ami így a nagyobb bevételnek köszönhetően az ingatlanok értékét is nagyobb mértékben emeli, tehát relatíve felértékelődnek.

Amikor valaki a befektetési célú lakásvásárlás mellett döntött, eddig jellemzően inkább a helyszínnel az árral és a lehetséges bérleti díjjal foglalkozott. Most azonban a rezsiárak változása miatt a bérlemények iránti átalakuló kereslettel összefüggésben a befektetési célú lakásvásárlóknál is fontos vásárlási szemponttá lépett elő a lakás rezsiköltsége.

Magas energiahatékonyságú Living lakások

A weboldalon szereplő információk nem minősülnek ajánlatnak, a tájékoztatás nem teljeskörű, a változtatás jogát fenntartjuk.

*Legalább BB energetikai besorolású otthonok, melyek primer energiaigénye nem haladja meg az évi 80 kWh/m2-t

**A számolt fűtési és melegvíz-előállítási költségek tisztán elméleti adatok alapján készültek, a fogyasztók egyedi használati szokásai ettől lényegesen eltérhetnek, ami a költségeket jelentősen módosíthatja. A számolt költségek nem tartalmazzák a rendszerhasználatból eredő költségrészeket, például a társasházakban felmerülő kazánüzemeltetési és karbantartási költségeket.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza