Elemzések

Okos funkciók és közösségi megoldások a jövő lakásaiban

2019.12.11.

Egyre nagyobb arányban választják a lakásvásárlók az okosmegoldások révén környezetbarát üzemeltetésű otthonokat - derül ki a LIVING ingatlanfejlesztő friss elemzéséből. A „smart home” funkciók beépítése által csökkenthető és optimalizálható többek között az energia – és a vízfelhasználás, így biztosítva hosszú távon a fenntartható működést. Az okosotthonok mellett egyre nagyobb teret hódítanak az olyan, a lakók számára elérhető közösségi szolgáltatások, mint a közös nappali vagy könyvtár, amelyek megoldást jelenthetnek a nagyvárosok egyre jelentősebb problémájára, az elmagányosodásra.

Egyre többen választják az okosmegoldásokkal felszerelt, környezetbarát üzemeltetésű, újépítésű lakásokat – derül ki a LIVING ingatlanfejlesztő legújabb elemzéséből. A „smart home” funkciók beépítése által csökkenthető és optimalizálható többek között az energia – és a vízfelhasználás, így biztosítva hosszú távon a fenntartható működést.

A jelenlegi gazdasági ciklusnak köszönhetően a hazai és a nemzetközi újlakás-piac egyaránt folyamatosan bővül és növekszik. A nagy verseny miatt pedig a fejlesztők előtt álló legnagyobb kihívás már nem az alapvető fogyasztói igények kielégítése, hanem az ezeken túlmutató innovatív megoldások alkalmazása. Jelenleg két fő irányzat érvényesül az újítások között: a technológiai fejlődés által életre hívott okosotthonok, valamint a közösségi szolgáltatások.

Az otthonokba telepített „smart home” megoldások nem csak a lakók komfortérzetét hivatottak növelni, de használatukkal jelentős megtakarítást érhető el miközben csökkenthető az ökológiai lábnyomunk mérete is. Az optimalizált és integrált fűtési rendszer, a modern nyílászárók, az okosdugaljak csak néhány a számtalan megoldás közül, amelyek lévén a lakások hatékony és energiatakarékos üzemeltetése egyszerűen fenntartható a mindennapok során. A környezettudatosság központba helyezése pedig számos esetben döntő faktornak bizonyulhat újépítésű lakás vásárlásakor.

A 2019-es év hívószava egyértelműen a „közösségi” lett. Legyen szó autózásról, szálláskeresésről, az élet minden területén teret hódítanak ezek, a költséghatékonyság és a közösségi lét előnyeit egyesítő szolgáltatások. A lakóparkok piacára ez a trend az olyan közösségi szolgáltatások révén gyűrűzött be, mint a munkaállomással felszerelt közösségi nappali vagy könyvtár. Ezek a terek a nap bármely szakában az itt lakók rendelkezésére állnak sürgős ügyeik elintézésére vagy társasági események lebonyolítására, de a nyugalomra vágyók is bármikor megtalálhatják a számításaikat. Bár nyugaton ez a trend egyelőre még gyerekcipőben jár, az eddigi sikereket látva idővel egyre többen férnek majd hozzá ilyen jellegű szolgáltatásokhoz újépítésű otthonaikban, amelyek megoldást jelenthetnek a nagyvárosokban egyre nagyobb mértékben jelentkező problémájára, az elmagányosodásra.

Magyarországon elsőként a LIVING ingatlanfejlesztő honosította meg projektjeiben a közösségi szolgáltatásokat, amelyek kifejezetten hozzájárulnak projektjeik vonzerejéhez. Az említett könyvtár és nappali mellett továbbá helyet kap lakóparkjaikban 24 órás csomagátvételi pont, közösségi fészer-barkácsszoba, valamint autómegosztó szolgáltatás is. „A megszokott magas műszaki színvonal mellett kiemelten fontos, hogy lakásaink optimális energiafelhasználását biztosítjuk: az alkalmazott smart home megoldások révén nem csupán a fenntartható üzemeltetés megoldható, de a lakók komfortérzete is nagy mértékben növelhető. A közösségi szolgáltatások meghonosításával pedig célunk, hogy egy igazi közösség alakulhasson ki lakóházainkban” – mondja Martin János, a WING Zrt. lakóprojektekért felelős igazgatója.

Az elemzés módszertana

Az elemzés során a LIVING megbízásából az ELTINGA végig vette a Nyugat-Európában jellemző lakáspiaccal kapcsolatos problémákat, mint lakáshiány, zsúfoltság és a romló megfizethetőség. Összegyűjtötte a co-living legjellemzőbb tulajdonságait, előnyeit és hátrányait, illetve a technológiai fejlődés várható hatásait, majd a hazai helyzet jellemzőit.

Kutatás letöltése

Kutatás letöltése

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza