Elemzések

Milliókat nyerhet, aki egy projekt elején vásárol új lakást!

2019.07.16

Több millió forintot is nyerhet az, aki új lakását a projekt indulásakor vásárolja meg – derül ki a LIVING friss elemzéséből. A 14 darab, száznál több lakásos budapesti beruházásra kiterjedő elemzés azt mutatja, hogy a lakások ára a terv fázistól az elkészülésükig átlagosan több mint 46 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Egy, a projekt elején kötött előszerződéssel, esetenként már 10-30 százalékos kezdőrészlet kifizetésével biztosíthatjuk magunknak az alacsonyabb árszintet. Az áremelkedésen túl a korai lakásvásárlás mellett szól, hogy egy projekt elkészülésekor átlagosan már csupán a lakások 7 százaléka elérhető, így ekkor már sokkal kisebb kínálatból lehet választani, mint a beruházás kezdeti fázisában. Az új lakások drágulása az ismét 27 százalékosra emelkedő áfakulcs miatt tovább folytatódhat - hívja fel a figyelmet a LIVING.

2019. július 16. Több millió forintot is nyerhet az, aki új építésű lakását már a projekt indulásakor megvásárolja – derül ki a LIVING friss elemzéséből, amelyben 14, száznál több lakásos fővárosi projektet vizsgált meg. A WING Zrt. lakóingatlanokra specializálódott ernyőmárkájának elemzése szerint az építkezési fázisban folyamatos a drágulás. Ennek mértéke ráadásul a beruházás előrehaladtával egyre csak gyorsult: a tervezési fázis és projekt befejezése közötti időszakban átlagosan 46 százalékos áremelkedés realizálódott.

Az új lakások drágulását nem csupán az általános piaci áremelkedés mozgatja, az árnövekedés a projekt életciklusával is összefüggésben áll. Ezt támasztják alá a Budapesti Lakásriport Adatbázisnak számai is, amely alapján ugyanebben az időszakban 38 százalékos piaci drágulás következett be. Az említett 46 százalékos dráguláshoz számított 8 százalékpontos eltérés az építési fázis előrehaladásának tudható be, de a különbség még ennél is nagyobb lehet, hiszen az egyre több lakás elkészülése felfelé torzítja a piaci átlagos árváltozást. Az új lakás vásárlását az áremelkedés mellett a nagy kereslet miatt sem érdemes halogatni. A LIVING elemzése szerint, a lakások több mint 40 százaléka már a tervezőasztalról elkel, az átadás előtt egy évvel pedig átlagosan 74 százalékos az értékesítettség aránya, míg a projekt elkészülésekor már csupán a lakások 7 százalékából lehet válogatni.

„A beruházók által kínált kedvező fizetési konstrukciók szintén vonzó befektetési alternatívává teszik az új otthonokat, a használt ingatlannal ellentétben ugyanis az új lakásokat csupán elkészülésük után kell teljesen kifizetni” - mondja Martin János, a LIVING igazgatója. Egy példával illusztrálva: egy 40 millió forintért meghirdetett, még építés előtt álló lakás esetében 25 – 75 százalékos fizetési ütemezésnél mindössze 10 millió forintos kezdő részletet kell befizetnie a vevőnek, a maradék 30 millió forint kifizetésére azonban csak átlagosan 2 év múlva kerül sor. A lakás ára viszont a korai fázisban történő vásárlással rögzül 40 millió forintban, miközben értéke a múltbeli adatok alapján a projekt befejezésére – a már a korábban említett 46 százalékos növekedéssel számolva –elérheti akár az 58,4 millió forintot. Így a kezdeti 10 millió forintos befektetéssel két év alatt több mint 18 millió forintot lehet nyerni, amely a piaci áremelkedésen felül is 3,2 millió forintos pluszt jelent.

Martin János szerint az elmúlt években tapasztalt árnövekedés a jövőben tovább folytatódik, amit tovább erősíthet a kedvezményes 5 százalékos adókulcs után visszatérő 27 százalékos áfateher is. Ez pedig még inkább indokolttá teheti a projektindulásakor történő vásárlást. Az idei évben kifizetett vételárrészletekre ugyanis még 5 százalékos áfakulcs vonatkozik a már csak 27 százalékkal értékesíthető projektek esetében is, így annál többet lehet spórolni a vételáron, minél nagyobb összeget fizet ki valaki a 2019-es évben. Ezt azonban természetesen csak megfelelő körültekintéssel érdemes megtenni, fontos a megbízható fejlesztő választása.

A vizsgálat módszertana

A LIVING megbízásából az Eltinga 14, legalább 100 lakást tartalmazó fővárosi lakóprojektet vizsgált meg a Budapesti Lakáspiaci Adatbázisból. A projektek főbb sarokpontjainak (terv, építés, befejezés, várható befejezés) azonosítását követően került sor az adott építési fázisban, valamint a piacon töltött átlagos időtartam meghatározására, valamint ezen információk alapján mintaprojekt felállítására. A mintaberuházás esetében meghatározásra került az árváltozás, valamint az értékesítettség alakulása, míg a piaci árnövekedés kiszámításához az Eltinga a Budapesti Lakáspiaci Riportban szereplő, a teljes piacra képzett fajlagos árak negyedéves változását vette figyelembe, 2016 első negyedéve és 2019 második negyedéve között, és az így megkapott átlagos negyedéves változásokat vetítette a mintaprojekt időtartamára.

Az elemzés módszertana

A LIVING megbízásából az Eltinga 14, legalább 100 lakást tartalmazó fővárosi lakóprojektet vizsgált meg a Budapesti Lakáspiaci Adatbázisból. A projektek főbb sarokpontjainak (terv, építés, befejezés, várható befejezés) azonosítását követően került sor az adott építési fázisban, valamint a piacon töltött átlagos időtartam meghatározására, valamint ezen információk alapján mintaprojekt felállítására.

Kutatás letöltése

Kutatás letöltése

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 8.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza