Az újlakás-vásárláshoz elérhető támogatások gyermekszám szerint

Gyakorlati példa: 3 gyermek vállalása

A 3 gyermek már megszületett

Azok a családok, akik 3 gyermeket nevelnek, akár házasok, akár egyedülállók, vagy élettársak új lakás vásárlásához igénybe vehetik a CSOK-ot, a CSOK-hitelt, szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 10 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége. Gyermeknek számít a magzat 12. hetes korától és a gyermek 25 éves korig, amennyiben eltartott. A házasok esetében azonban, ha a harmadik baba még csak útban van, a magzati kor 12. hetet történő betöltése ellenére érdemes lehet a gyermek születése előtt még a megelőlegezett CSOK-ot választani, hiszen ebben az esetben a babaváróhitelre is jogosulttá válik a pár. Három gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások?

6 élettársak esetén 3 közös gyermek, vagy az egyiküknek van 3 gyermeke

Egy 60 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 54 millió forintba kerül, a család a 10 millió forintos CSOK-kal a vételár 19 százalékát tudja kifizetni, a CSOK-hitel 15 millió forint lehet. A visszaigényelhető áfa összege 2,6 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül legalább 0,8 millió forintos önerővel kell rendelkezniük, illetve további 25,6 millió forintot (47%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a CSOK-hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 51 százaléka finanszírozható. Ezen kívül további segítséget jelenthet az illetékkedvezmény.

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél az előszerződés megkötésekor jóval alacsonyabb összeget kell kifizetni, a második esetben a minimális önerőn kívül, az előszerződéskor már plusz forrásra van szükség, a hitelfelvétel ilyenkor azonban nehezebb lehet. A CSOK-hitel, és a CSOK csak a használatbavétel megszerzésekor utolsó részletként áll majd rendelkezésre.

7 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank

2 gyermek már megszületett, 1-et előre vállalnak

Azok a párok, akik házasok, már van két gyermekük, és egyet előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 10 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK igénybevétele esetén azonban ez 4 évre csökken. Három gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet. Szintén segíti a családokat, hogy a 3. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 4 millió forint elengedésre kerül (ez a CSOK-hitel tartozás rendezésre is fordítható).

1 gyermek már megszületett, 2-t előre vállalnak

Azok a párok, akik házasok, már van egy gyermekük, és kettőt előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 10 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A 2. gyermek megszületésére a babaváróhitel feltételei miatt 5 év áll rendelkezésre, és a CSOK szabályok szerint 8 éven belül a 3. gyermeknek is meg kell születnie. Három gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül, majd a 3. gyermek megszületésekor további 4 millió forint. (ez a CSOK-hitel tartozás rendezésre is fordítható). A 3. gyermek megszületésekor a babaváró hitelük 30%-át szintén elengedi az állam.

Még nem születtek meg a gyermekek

Azok a párok, akik házasok és három gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 10 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 2 éves TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. Az első gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK szabályok szerint a 3 gyermeknek 10 éven belül kell megszületnie. Három gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 60 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül, majd a 3. gyermek megszületésekor további 4 millió forint. (ez a CSOK-hitel tartozás rendezésére is fordítható). A 2. gyermek megszületésekor a babaváró hitelük 30%-át szintén elengedi az állam, majd a 3. gyermek megszületésekor a babaváróhitelből fennmaradó összeget teljesen elengedik.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások? (legalább 1 gyermek előrevállalásakor)

Egy 60 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 54 millió forintba kerül, a család a 10 millió forintos CSOK-kal a vételár 19 százalékát tudja kifizetni, míg a CSOK-hitellel további 28 százalékát. A visszaigényelhető áfa összege 2,6 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül még igényelhető a babaváróhitel, ami 10 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A párnak 3,3 millió forintos (6%) önerővel kell rendelkeznie, mivel a babaváróhitel 75%-a annak számít. Ezen kívül további 13,1 millió forintot (42%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. Fontos azonban, hogy bár a babaváróhitel 75 százaléka önerőként beszámítható, a hiteltörlesztési képességnél ezt is figyelembe kell venni. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel törlesztőrészletét és a CSOK-hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 70 százaléka finanszírozható. Ehhez jöhet még segítségként az illetékkedvezmény.

8 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank, a megelőlegező CSOK a vizsgált esetben nem számított önerőnek

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbi esetben például csak a babaváró hitelből rendezhető az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg, és még nem is kell elkölteni a teljes összeget, a második esetben azonban egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 4-6.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza