Az újlakás-vásárláshoz elérhető támogatások gyermekszám szerint

Gyakorlati példa: 2 gyermek vállalása

A 2 gyermek már megszületett

Azok a családok, akik 2 gyermeket nevelnek, akár házasok, akár egyedülállók, vagy élettársak új lakás vásárlásához igénybe vehetik a CSOK-ot, a CSOK-hitelt, szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 2,6 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB jogviszonyra van szüksége. Esetükben gyermeknek számít a magzat 12. hetes korától és a gyermek 25 éves korig, amennyiben eltartott. A házasok esetében azonban, ha a második baba még csak útban van, a magzati kor 12. hetet történő betöltése ellenére érdemes lehet a gyermek születése előtt még a megelőlegezett CSOK-ot választani, hiszen ekkor a babaváróhitelre is jogosulttá válik a pár. Két gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 50 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

3 élettársak esetén 2 közös gyermek, vagy az egyiküknek van 2 gyermeke

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások?

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 45 millió forintba kerül, a család a 2,6 millió forintos CSOK-kal a vételár 6 százalékát tudja kifizetni, a CSOK-hitel 10 millió forint lehet. A visszaigényelhető áfa összege 2,1 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül legalább 6,4 millió forintos önerővel kell rendelkezniük, illetve további 23,9 millió forintot (53%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a CSOK-hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 33 százaléka finanszírozható. Ehhez adódhat még hozzá segítségként az illetékkedvezmény.

4 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél az előszerződés megkötésekor jóval alacsonyabb összeget kell kifizetni, a második esetben a minimális önerőn kívül, az előszerződéskor már plusz forrásra van szükség, a hitelfelvétel ilyenkor azonban nehezebb lehet. A CSOK-hitel, a CSOK csak a használatbavétel megszerzésekor utolsó részletként áll majd rendelkezésre.

1 gyermek már megszületett, egyet előre vállaltak

Azok a párok, akik házasok, már van egy gyermekük, és egyet előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 2,6 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK igénybevétele esetén azonban ez 4 évre csökken. Két gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 50 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet. Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül (ez a CSOK-hitel tartozás rendezésre is fordítható).

Még nem születettek meg a gyerekek

Azok a párok, akik házasok és két gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 2,6 millió forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. Az első gyermek születésére a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK feltételek miatt pedig a második gyermeknek 8 éven belül meg kell születnie. Két gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 50 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Szintén segíti a családokat, hogy a 2. gyermek megszületésekor a fennálló jelzáloghitel-tartozásukból 1 millió forint elengedésre kerül (ez a CSOK-hitel tartozás rendezésre is fordítható). A 2. gyermek megszületésekor a babaváró hitelük még fennálló részének 30%-át szintén elengedi az állam.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások? (legalább 1 gyermek előrevállalásakor)

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 45 millió forintba kerül, a család a 2,6 millió forintos CSOK-kal a vételár 6 százalékát tudja kifizetni, míg a CSOK-hitellel 22 százalékát. A visszaigényelhető áfa összege 2,1 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül még igényelhető a babaváróhitel, ami 10 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A párnak 1,5 millió forintos (3%) önerővel kell rendelkeznie, mivel a babaváróhitel 75%-a annak számít. Ezen kívül 18,8 millió forintot (42%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. Fontos azonban, hogy bár a babaváróhitel 75 százaléka önerőként beszámítható, a hiteltörlesztési képességnél ezt is figyelembe kell venni. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel törlesztőrészletét és a CSOK-hitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 55 százaléka finanszírozható. Ehhez jön még hozzá segítségként az illetékkedvezmény.

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél például csak a babaváró hitelből rendezhető az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg, és még nem is kell elkölteni a teljes összeget, a második esetben azonban egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

5 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank, a megelőlegező CSOK a vizsgált esetben nem számított önerőnek

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 4-6.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza