Az újlakás-vásárláshoz elérhető támogatások gyermekszám szerint

Gyakorlati példa: 1 gyermekes családok

Már megszületett gyermek

Azok a családok, akik 1 gyermeket nevelnek, akár házasok, akár egyedülállók, vagy élettársak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a CSOK-ot, szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 600 ezer forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB jogviszonyra van szüksége. Esetükben gyermeknek számít a magzat 12. hetes korától és a gyermek 25 éves korig, amennyiben eltartott. A házasok esetében azonban a magzati kor 12. hetet történő betöltése ellenére érdemes lehet a gyermek születése előtt még a megelőlegezett CSOK-ot választani, hiszen ekkor a babaváróhitelre is jogosulttá válik a pár. Egy gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 40 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások?

Egy 40 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 36 millió forintba kerül, a család a 600 ezer forintos CSOK-kal a vételár 2 százalékát tudja kifizetni. A visszaigényelhető áfa összege 1,7 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül legalább 6,6 millió forintos önerővel kell rendelkezniük, illetve további 27,1 millió forintot (75%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 6 százaléka finanszírozható. Ehhez adódhat még hozzá segítségként az illetékkedvezmény.

1 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbi finanszírozási struktúra során az előszerződés megkötésekor jóval alacsonyabb összeget kell kifizetni, a második esetben a minimális önerőn kívül, az előszerződéskor már plusz forrásra van szükség, a hitelfelvétel ilyenkor azonban nehezebb lehet.

Nem született meg a gyermek

Azok a párok, akik házasok és 1 gyermeket előre vállnak, új lakás vásárlásához igénybe vehetik a babaváróhitelt, (ha a feleség nem töltötte be a 41. életévét), a CSOK-ot (ha legalább egyikük nem töltette be a 40 éves kort), szintén jogosultak az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre. Esetükben a CSOK összege 600 ezer forint, amelyhez legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB jogviszonyra van szüksége, ha azonban a babaváróhitelt- melynek összege 10 millió forint - is igénybe kívánják venni, már 3 év TB jogviszony szükséges. A gyermek születésére ugyan a babaváróhitel 5 évet hagy, a CSOK igénybevétele esetén azonban ez 4 évre csökken. Egy gyermeknél a vásárolandó új lakás minimális hasznos alapterülete 40 négyzetméter, és maximum 150 négyzetméteres lehet.

Mekkora segítséget jelentenek az állami támogatások?

Egy 40 négyzetméteres lakás esetében, melynek árát 900 ezer forintos négyzetméterárral kalkuláltuk, vagyis összesen 36 millió forintba kerül, a házaspár a 600 ezer forintos CSOK-kal a vételár 2 százalékát tudja kifizetni. A visszaigényelhető áfa összege 1,7 millió forint, ami a vételár 5 százaléka. Ezen felül, mivel házasok még igényelhető a babaváróhitel, ami 10 millió forintos kamatmentes hitelhez juttathatja a párt. A családnak önerővel nem kell feltétlenül rendelkeznie , mivel a babaváróhitel 75%-a annak számít. Ezen kívül 23,7 millió forintot (66%) kell előteremteniük piaci hitelből, vagy saját forrásból, mint például egy korábbi ingatlan értékesítése. A családnak egy piaci hitel felvételéhez a babaváróhitel törlesztőrészletét figyelembe véve is elengedő jövedelemmel kell rendelkeznie. Összességében az állami támogatással vagy államilag támogatott kedvezményes hitellel a lakás árának 34 százaléka finanszírozható. Ehhez adódhat még hozzá segítségként az illetékkedvezmény.

2 Önerőként, mindenhol 20%-kal számoltunk, de ennél magasabb önerőt is előírhat a bank, a megelőlegező CSOK itt most nem számít önerőnek

A lakás finanszírozási struktúrája azonban jelentős befolyással bír arra, hogy a fent említett összegeknek időben mikor kell rendelkezésre állnia. A következőkben két finanszírozási mód került összehasonlításra, az egyik esetben az előszerződés megkötésekor a vételár 10 százalékát kell lefizetni, a használatbavételkor pedig 90 %-ot, a másik esetében az arány 30-70%. Előbbinél például a babaváró hitel is elegendő az előszerződés megkötésekor kifizetendő összeg rendezésére (nincs is szükség a teljes összegre), a második esetben azonban valamilyen egyéb forrást (saját vagy piaci hitelt) kell bevonni a szükséges részlet teljesítéséhez.

Értékesítés

Keresse értékesítőinket

+36 70 705 23 69
sales(at)livinghomes(dot)hu

LIVING bemutatóterem
1134 Budapest, Klapka u. 4-6.

Megtekintés térképen

Ajánlatkérés 0
vissza